Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stres zbog čekanja na telefonskog operatera

    Čekanje da se javi operater na opterećenim telefonskim linijama, ne samo da je iritantno, već može i da ugrozi zdravlje, pokazalo je novo britansko istraživanje. Nivo stresa i krvni pritisak naglo počinju da rastu ukoliko se čekanje produžava, pri čemu je osobi prosečnog zdravlja potrebno samo šest minuta da dostigne kritičnu tačku.
     
    Isto istraživanje pokazalo je da muzika koja se čuje iz slušalice dok ste „na čekanju“, umesto da ima umirujuće dejstvo, dodatno pogoršava situaciju. Ispitanici su izjavili da ih najviše nervira muzika na panovoj fruli, a odmah posle nje melodije klasične muzike i zvuci iz prirode, kao što je razbijanje talasa o stene. Čak četiri od pet osoba postaju posle određenog vremena toliko frustrirane da spuštaju slušalicu pre nego što im se javi operater.
     
    Dr Rodžer Henderson, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za probleme stresa, tvrdi da svakodnevno čekanje na telefonu može da dovede do niza ozbiljnih medicinskih problema. Osećaj hronične teskobe, poremećaj u radu želuca i creva, samo su neki, a u najgorem slučaju može da dođe i do nervnog sloma.
     
    – Živimo u doba u kojem je vreme najveći luksuz, jer ga nikada nema dovoljno. U takvoj situaciji, nažalost, umesto da menjamo pristup obavljanju poslova, tražimo još brže zadovoljenje svojih potreba, što izaziva veći nedostatak vremena. Epilog svega je pojava hroničnog stresa – objašnjava Henderson i pita se da li će sve brži način života nastaviti da uzima danak zdravlju ili će civilizacija konačno da shvati da ništa nije vredno nerviranja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE