Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska i Nemačka: Šengenski sporazum ne funkcioniše

    Francuska i Nemačka pokušale su da dobiju podršku evropskih zemalja za nova pravila koja bi mogla olakšati suspendovanje područja slobodnog kretanja bez pasoša u Evropi, što bi trebalo da odgovoriti na bojazan imigracije velikih razmera.
     
    Na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja EU-a u Luksemburgu, francuski i nemački zvaničnici su tvrdili da države članice trebaju dobiti veća ovlašćenja nad graničnim propisima kako bi se pojačala sigurnost u zoni šengena u kojoj je omogućeno putovanje bez pasoša između 26 država. Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gion je rekao da Šengen omogućava ilegalnim useljenicima da uđu duboko u Evropu.
     
    „Šengen ne funkcioniše na zadovoljavajući način“, rekao je Gion novinarima. „Ima, po stručnjaimca, oko 400.000 ljudi koji su ušli u Evropu na neregularan način… Između dva i četiri miliona stranaca ilegalno živi u zemljama Šengena“.
     
    Gion i nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih poslali su pismo danskoj vladi, koja trenutno predsedava EU-om, odgovarajući na prošlogodišnji predlog Evropske komisije novih pravila Šengena. Po planu komisije vlade bi imale veću slobodu u ponovnom uvođenju nadzora na granici kako bi se sprečili iznenadni prilivi useljenika, no morale bi se oslanjati na mišljenje komisije.
     
    Zabrinute davanjem prevelikih ovlašćenja, Francuska i Nemačka su predložile da nova pravila trebaju navesti posebne okolnosti u kojima su granične provere dozvoljene ali i da konačnu reč prepuste državama.
     
    „Sigurnost naših građana nije nešto što se može prepustiti komisiji“, rekao je Fridrih u Luksemburgu. „To je odgovornost svake zemlje, nadam se da povodom toga nema nedoumica“.
     
    Španija je najavila da će tokom sastanka Evrospske centralne banke u Barseloni privremeno suspendovati Šengenski sporazum.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE