Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poželeće trgovci kupce

    Potrošnja osnovnih namirnica u Srbiji sada za trećinu manja nego pre krize. U gradovima na jugu zemlje zabeležen je oštar pad u maloprodaji od čak 24,8 odsto


    Da kriza još nije prošla najbolje se vidi u našim novčanicima i sve manjim gužvama u prodavnicama. Pad potrošnje u Srbiji, koji je počeo 2008, nastavio se do danas. Prema nezvaničnim podacima prometnika, na godišnjem nivou prodaja namirnica, pića, kozmetike, kućnih aparata „pada“ za oko 10 odsto, a u odnosu na period pre krize za – trećinu!

    Zvanična statistika pokazuje da je u februaru ove u odnosu na isti mesec prošle godine, promet u domaćoj maloprodaji manji za 5,8 odsto. U gradovima na jugu zemlje zabeležen je oštar pad od čak 24,8 odsto, dok je na severu istovremeno registrovan rast prometa od 3,2 procenta.

    Ovako strmoglav pad maloprodajnog prometa u Srbiji posledica je visoke nezaposlenosti, pada kupovne moći stanovništva i nepovoljnih klimatskih uslova – ističe ekonomista Saša Đogović. – Pritisnuti besparicom, građani se odriču kupovine brojnih proizvoda.

    Istraživanja pokazuju da je 18,5 odsto građana u protekloj godini odustalo od takozvanih velikih kupovina, a da je čak 82 odsto njih u kupovinu odlazilo jednom nedeljno. To se odrazilo i na manje prosečne račune u trgovinama. Kako se može čuti od trgovaca, u supermarketima prosečna kupovina iznosi oko 650 dinara, dok se megamarketima računi, u proseku, kreću oko 3.500 dinara. Dobar deo robe kupovan je na akcijskim sniženjima, a analize pokazuju da je tako 9,6 odsto ukupno prodate robe prodato upravo na akcijama.

    – Oko 24 odsto potrošača meso kupuje povremeno, njih 28 odsto znatno je smanjilo kupljene količine, a 15 odsto potrošača meso je počelo da kupuje isključivo na akcijskim sniženjima – objašnjavaju u agenciji GFK.

    Razlika 
     
    Građani za hranu i piće izdvajaju, prema zvaničnim podacima, oko 42 odsto svojih primanja. Istovremeno stanovnici Evrope na te potrebe troše od 20 do 25 odsto zarade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE