Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Argentinski senat podržao nacionalizaciju YPF-a

    Argentinski Senat odobrio je kontroverznu odluku o nacionalizaciji naftne kompanije YPF i predlog sada odlazi u Donji dom parlamenta na odobrenje.


    Plan o ukidanju većinskog udela španske kompanije „Repsol“ u YPF najavila je prošle sedmice predsednik Kristina Fernandez de Kiršner.

    Saveznici argentinskog predsednika kontrolišu oba doma Kongresa, dok su čak i pojedini poslanici iz opozicije podržali nacionalizaciju. Ovaj postupak osudila je Španija, dok je EU najavila da će slučaj prijaviti Svetskoj trgovinskoj oerganizaciji (STO).

    „Nacrt zakona ne predstavlja kapricioznu ili nasumičnu odluku. To je logičan rezultat koji je proizašao iz potrebe da se okrene razmišljanje o slobodnom tržištu u energetskoj politici“, rekao je senator iz vladajuće stranke Marselo Fuentes.

    Pojedini analitičari su upozorili da bi nacionalizacija mogla imati negativne posledice po strana ulaganja u Argentinu, ali Kiršnerova insistira na tome da je neophodno smanjiti državne troškove za energiju.

    Tokom 2010. godine Argentina je počela da uvozi gorivo – prvi put nakon devedesetih godina prošlog veka, kada je najveća naftna kompanija u toj zemlji, JPF, privatizovana.

    Argentinski predsednik okrivljuje „Repsol“ da je preuzimanjem kontrolnog udela u YPF iscrpio tu kompaniju, te da nisu dovoljno ulagali kako bi ispunili potražnju na unutrašnjem tržištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE