Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još četiri škole u borbi protiv vršnjačkog nasilja

    Juče su u Skupštini grada Beograda predstaviljene četiri  nove osnovne škole sa teritorije Beograda koje su se uključile u program „Škola bez nasilja“ – OŠ „Sveti Sava“ iz Grocke, OŠ „Anton Skala“ sa Savskog venca, OŠ  „Đura Jakšić“ iz Rakovice i OŠ „Svetozar Marković“ sa Vračara.
     
    Prisutnima su se obratili predstavnici Ministarstva prosvete i nauke, Grada Beograda, škola koje započinju program i UNICEF-a.
     
    „Ponosni smo što se broj škola koje pristupaju programu „Škola be nasilja“ uz podršku Grada Beograda povećava – sada ih je 32 koje je direktno pomogao Sekretarijat za obrazovanje. Nastavićemo da radimo u istom pravcu, sa ciljem da doprinesemo širenju  vrednosti kulture nenasilja u školi i njenom okruženju,“ istakla je gospođa Tatjana Pašić, pomoćnica gradonačelnika Beograda.
     
    „Na teritoriji Grada Beograda, od danas se program primenjuje u ukupno 81 osnovnoj školi u većini gradskih opština, što je 43% svih beogradskih škola. Od ovog broja, 44 škole su uspešno realizovale program i stekle kapacitete da samostalno održe i razvijaju mehanizme zaštite od nasilja, i time zaslužili plaketu „Škola bez nasilja“,  rekla je Jelena Zajeganović Jakovljević, koordinatorka programa “Škola bez nasilja” u UNICEF-u.
     
    Na skupu su predstavleni i nalazi Istraživanja o zastupljenosti nasilja u beogradskim školama koje sprovode program „Škola bez nasilja“ i u koji je do sada uključeno 5.900 zaposlenih u školama i oko 62.000 učenika.
     
    „Stepen nasilja u školama u Beogradu ne razlikuje se značajno od ostalih škola u Srbiji. I u Beogradu, na žalost, svako četvrto dete trpi učestalo nasilje svojih vršnjaka. Međutim, u Beogradu, a posebno u urbanijem delu grada, beleži se nešto veći broj dece koja se nasilno ponašaju“,  rekao je Dragan Popadić sa Instituta za psihologiju koji je sproveo ovo istraživanje.
     
    Ministarstvo prosvete i nauke je, uz podršku UNICEF-a, februara meseca ove godine osnovalo Jedinicu za prevenciju nasilja koja će aktivno raditi na daljem jačanju prevencije nasilja u obrazovnom sistemu, najpre kroz sprovođenje programa „Škola bez nasilja“ i integraciju dobrih praksi u sve sistemske mehanizme u školama.
     
    Kako se program „Škola bez nasilja“ finansira isključivo od donacija građana i privrednika Srbije, u toku je kampanja koja se realizuje u saradnji sa mobilnim operaterima sa ciljem da se preko slanja SMS poruka po ceni od 100 RSD  na broj 9009 u svim mobilnim mrežama prikupe dodatna sredstva za proširenje programa u celoj zemlji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE