Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina se priprema za isporuke gasa iz zapadne Evrope

    Ukrajina priprema paket propisa i tehničkih rešenja kako bi proširila izvore i vrste goriva koje uvozi i pokrenula isporuke gasa iz zapadne Evrope na bazi spot ugovora, izjavio je ministar za ekonomski razvoj i trgovinu te zemlje Pjotr Porošenko.

    Kijev, u bezmalo stoprocentnoj zavisnosti od uvoza ruskog gasa, aktivno pokušava da obezbedi alternativne izvore, objavljeno je na sajtu „rusenergy.ru“.

    Rukovodstvo državne kompanije „Naftogas Ukrajine“ je ranije najavilo da planira godišnji uvoz od oko 10 milijardi kubnih metara iz Evrope. Sem toga, ukrajinska vlada pregovara o kupovini tog energenta od dobavljača iz Turske, Rumunije i Nemačke.

    „Ukrajina priprema propise i tehnička rešenja kako bi obezbedila realizaciju tog projekta“, rekao je novinarima Porošenko, napominjući da je trenutna cena gasa na evropskom spot tržištu niža od cene ruskog gasa.

    On je istakao da će dogovor sa evropskim partnerima o isporukama gasa pojednostaviti pregovarački proces sa Rusijom oko revizije gasnih ugovora.

    „Što budemo imali više izvora koji će obezbediti isporuke gasa sa spot tržišta, lakše ćemo pregovarati sa strateškim partnerom, Rusijom“, rekao je ukrajinski ministar.

    Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov je početkom godine izjavio da Ukrajina namerava postepeno da smanjuje uvoz ruskog gasa i istovremeno nastavi pregovore sa Moskvom oko smanjenja cene.

    Ranije je ukrajinska strana više puta najavila da će smanjiti kupovinu ruskog gasa u 2012. godni na 27 milijardi kubnih metara sa 52 milijarde, koliko je predviđeno ugovorom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE