Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blokade puteva u Vojvodini

    Poljoprivrednici iz Srbije započeli su u 10 sati protestnu vožnju na 80 mesta u Vojvodini i na 27 u centralnoj Srbiji. Blokirano više putnih pravaca.


    Žabaljski most je potpuno blokiran, a propuštaju se samo kola Hitne pomoći i osobe koje imaju uput za bolnicu. Bilo je i koškanja ali nema ozbiljnih sukoba.

    Kako javlja reporter B92, blokirani su put Bački Petrovac-Odžaci, put za Srbobrana, izlaz iz Novog Sada ka Sirigu, most na Tisi kod Titela, most na Tamišu kod Čente.

    Svima koji kreću na put kroz Vojvodinu se savetuje da kontaktiraju AMSS. Prema najnovijim informacijama sa sajta AMSS blokiran je put Novi Bečaj-Bečaj.

    Oko 200 poljoprivrednika iz okoline Pančeva i Kovačice krenuli su pre podne traktorima iz nekoliko pravaca prema Pančevu. Poljoprivrednici nameravaju da dođu do Rafinerije nafte, u kojoj će danas biti svečano otvoren jedan od novih pogona, a dolaze ministri Vlade Srbije i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić.

    Kako prenosi Beta, jake policijske snage raspoređene su na svim putevima oko Pančeva, uključujući i poljoprivredne puteve kojima bi traktoristi mogli da priđu gradu.

    Poljoprivrednici koji protestuju kažu da mogu da ostanu na putevima i dva meseca ako niko ne odgovori na njihove zahteve. Oni su predložili Dušanu Petroviću da se poljoprivrednici izjasne ko hoće po hektaru a ko po prinosi subvencije, ali je ministar poljoprivrede to odbio.

    Zahtevi su da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, da se produži rok za podelu bonova za dizel do 1. jula i da se primeni Strategija ruralnog razvoja, koja je uslov za sredstva iz IPA fondova EU. „Pošto se to nije desilo, mi ćemo danas u 10.00 sati započeti proteste. To će nažalost ometati građane u svakodnevnim obavezama, ali trudićemo se da toga bude što manje“, rekao je ranije član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković.

    Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede nije razgovaralo sa poljoprivrednicima o njihovim zahtevima.

    „Avansi koje su u međuvremenu počeli da nam isplaćuju su ponižavajući i beznačajni. Oni su nam dodatna motivacija da nastavimo protest, jer smo se još jednom uverili da nećemo dobiti subvencije kao ranije, pošto je to samo oko 10 odsto prošlogodišnje pomoći“, rekao je Ivković.

    Deo poljoprivrednika i udruženja poljoprivrednika ranije je objavio da se neće pridružiti ovom protestu.

    Poljoprivrednici su krajem prošlog meseca krenuli traktorima u protestnu vožnju ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila zbog čega je 48 sati bilo blokirano više putnih pravaca.

    Oni su, ipak, uspeli da sa 100 traktora dođu u prestonicu i nakon razgovora sa ministrom policije Ivicom Dačićem odlučili su da „zamrznu“ protest do danas, dajući rok vladi da im ispuni zahteve – među kojima je glavni vraćanje na stari sistem subvencija ratarske proizvodnje.

    Predsednik kluba „100 paora plus“ Vojislav Malešev kaže da članovi te asocijacije „ovoga puta neće učestvovati u protestu, jer nije pravi trenutak“.

    „Deset dana pre izbora nije vreme za proteste, a drugo šta mi ima da tražimo od odlazećeg ministrstva poljoprivrede. Treba da tražimo od onih koji dolaze, jer ovi što idu mogu da obećaju šta hoće i ne moraju to da ispune. Trebalo je da protestujemo pre nego što su donete uredbe i budžet“, kaže Malešev za B92.

    Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović kaže za Jutarnji dnevnik da, bez obzira na nezadovoljstvo jednog dela zemljoradnika, ministarstvo ne razmatra mogućnost vraćanja starog sistema subvencionisanja poljoprivrednika.

    „Ovo jeste adekvatan način trošenja budžetskih, ograničenih finansijskih sredstava kojim ministarstvo poljoprivrede rasplaže na ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Smatram da su legitimni interesi proizvođača u potpunosti očuvani, a za određene kulture čak će ovogodišnja visina subvencionisanja biti veća nego prošlogodišnja, na primer šećerna repa. Svi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom imaće pravo na ove subvencije i ova politika je nediskriminatorska.“, rekao je za B92 Milovanović.

    Nezadovoljni poljoprivrednici traže, osim povratka starog načina dodele subvencija, što znači da se za svaki hektar dobije u vidu podsticaja 14 hiljada dinara, takođe i da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i počne primena ranije usvojene Strategije razvoja poljoprivrede.

    Autoprevoznici traže prolaz

    Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ zatražilo je, povodom blokade puteva koju je za danas najavio deo nezadovoljnih poljoprivrednika iz Vojvodine, da se prevoznicima omogući redovno održavanje linijskog autobuskog saobraćaja.

    „Tražimo da državni organi zaštite legitimna prava prevoznika i Ustavom zagarantovano pravo na rad“, navelo je udruženje u dopisu nadležnim institucijama.

    Prevoznici su najavili i da će tražiti svoja prava i naknadu štete koja proistekne usled tolerisanja blokada saobraćaja, onemogućavanja ustavnog i zakonskog prava na rad i obavljanje delatnosti.
     
    Pastor: Poljoprivrednici u pravu

    Savez vojvođanskih Mađara u potpunosti podržava proteste poljoprivrednika u Srbiji, izjavio je predsednik SVM Ištvan Pastor.

    Pastor je za današnji novosadski Mađar so rekao da „izgleda da su uverenje i ambicija ministra poljoprivrede (Dušana Petrovića) važniji od svega. Seljaci su u potpunosti u pravu“.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE