Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za Mitros traže 274 miliona dinara

    Stečajni upravnik sremskomitrovačkog „SL Mitrosa“ Milorad Srdanović oglasio je juče javnu prodaju ovog bivšeg privrednog giganta.


    Javno nadmetanje održaće se 28. maja u Beogradu, a za „SL Mitros“ kao pravno lice utvrđena je cena od 274.457.866 dinara.

    Prema javnom pozivu, potencijalni kupci za učešće na nadmetanju treba da uplate depozit od bezmalo 110 miliona dinara najkasnije do 23. maja, odnosno pet dana pre održavanja nadmetanja.

    Vest o prodaji „Mitrosa“ obradovala je mnoge u najvećem sremskom gradu jer to budi nadu da će se ostvariti obećanja o novom početku rada giganta klanične industrije bivše Jugoslavije, brenda koji je bio prepoznatljiv u desetinama zemalja širom sveta.

    „Ostvarilo se sve ono što čemu smo sa stečajnim upravnikom i starim radnicima „Mitrosa“ stremili, a to je da, i u formalnom smislu, dođemo u situaciju da se nekada ponos Mitrovice ponudi na prodaju“ , kaže gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, i ističe da velike zasluge za novu šansu ovog privrednog giganta imaju njegovi bivši radnici koji su sve vreme čuvali preduzeće i nadali se da će „Mitros“ dobiti novog vlasnika i novu šansu koja će biti simbol novog razvoja grada.

    Čitava stručna javnost Srbije, ekonomisti, pravnici i privrednici, slažu se da je „Mitros“ jedna od najznačajnijih kompanija koja je ikada postojala u istoriji Mitrovice i da zaslužuje dužnu pažnju.

    „Ovo je nešto što smo dugovali ljudima koji su čak i štrajkovali glađu da bi sačuvali „Mitros“, a to je da budemo u prilici da pronađemo novog strateškog partnera. Mi smo to i uradili i očekujem da će se zainteresovani kupac i formalno javiti u narednih nekoliko dana. Takođe, očekujemo ponudu koja će zadovoljiti kriterijume stečajnog veća, ali i želje i očekivanja radnika“ , navodi Nedimović, i kaže da su zainteresovani kupci prilikom obilaska „Mitrosa“ bili prijatno iznenađeni kako su radnici sačuvali svoje bivše preduzeće.

    Za kupovinu ‘Mitrosa“ interesovanje je pokazao jedan slovenački investitor, ali bi se, kako pišu mediji, ovoj ponudi mogli priključiti i investitori iz drugih zemalja zainteresovanih za širu lepezu poslovanja, a ne samo za klanicu i preradu mesa.

    Industrijsku klanicu i fabriku konzervi „Mitros“ kupio je 2005. godine koncern „Svislajon Takovo“ za 36 miliona dinara. „Mitros“ je posedovao 27 hektara zemlje, novu hladnjaču, klanicu, kobasičariju, Pogon za preradu živinskog mesa „Čimi“ i novu kotlarnicu.U vreme privatizacije bilo je zaposleno skoro 950 radnika, ali se njihov broj drastično smanjivao. Na kraju, od giganta su napravljena dva preduzeća: „SL Mitros“, sa sedištem u Beogradu, i „Takovo agrar“, sa sedištem u Gornjem Milanovcu. Nažalost, oba preduzeća završila su u stečaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE