Niška vina nagrađena u Župi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niška vina nagrađena u Župi

  Vina članova Udruženja voćara, vinogradara i podrumara “Čegar” nagrađena su na i međunarodnom sajmu vina “Župa 2012” održanom krajem prošle nedelje u Aleksandrovcu.

  U konkurenciji 50 učesnika i 170 uzoraka vina iz Makedonije i Srbije, žiri je medaljama za kvalitet nagradio 6 vina iz Niškog vinogorja.

  Medalje su dobila vina “Kratina”, “Sovinjon”, “Kabernet sovinjon”, “Širaz”, “Roze” i autohtono vino “Medijana” stvoreno u niškom institutu.

  – Ovo je bila prilika za nas da se preispitamo i da vidimo da li nam je tamo mesto i koliko smo dobri. Ovo je podsticaj da nastavimo oživljavanje niških vinograda – rekao je Živojin Bojić, predsednik Udruženja “Čegar”.

  Nagrade i priznanja pokazuju da Udruženje kvalitetno radi, njegovi članovi su zadovoljni što su stvorili odličnu sirovinu, a od nje su nastali i dobri proizvodi. Nagrađeni vinari kažu da im je “najvažnije da naprave vino koje će biti reprezentativno za Niš”.

  – U Župi je bilo velikih i profesionalnih vinarija, bilo je i onih manjih, a mi smo uspeli da stanemo u rang s najboljima – rekao je Slaviša Milojević, član Udruženja.

  U Udruženju kažu da je ovo vinogorje je na liniji Francuska, Split, Niš i da je to podneblje upravo ono što je grožđu potrebno.

  – Vina sa drugih podneblja kao što su makedonska, na primer, treba razblažiti ili zaslađivati, a niška imaju pravu meru. Mi smo ranije u proizvodnji bili skoncentrisani na kvantitet, da što više uberemo i više proizvedemo, ali kad smo se okrenuli kvalitetu to je odmah dalo dobre rezultate – objasnio je Slobodan Todorović, član Udruženja.

  Od osnivanja Udruženja njegov rad pomaže i podržava Uprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša.
   
  – U našem je interesu da se sve grane poljoprivrede razvijaju. Jasno smo krenuli ka cilju i ovim smo dokazali da možemo i umemo da napravimo dobro vino – rekla je Aleksandra Brzaković, načelnica uprave.

  Članovi udruženje Čegar imaju oko 100 hektara vinograda koje obrađuje dvadesetak vinara.

  Nova vinarija
  Prema rečima Slaviše Dinića, predsednika opštine Pantelej, pripreme su u toku, a sledeće nedelje zvanično bi trebalo da započnu radovi na izgradnji nove velike vinarije u Kamenici.
   
  – Trebalo bi da do kraja godine iz Kamenice poteče prvo vino – najavio je Dinić.

  Vinarija bi trebalo da bude kapaciteta 100 hiljada litara i veličine oko 560 kvadrata. Ona će biti napravljena na mestu stare, zapuštene škole u Kamenici.

   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE