Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Marković: Žeželjev most ipak u roku

    Pre tačno 13 godina u NATO bombardovanju srušen je Žeželjev most u Novom Sadu. Ovih dana počela je izgradnja novog. Tako će napokon biti rešeni problemi u saobraćaju grada ali i transportu na Koridoru 10. Rok za njegovu izgradnju je novembar naredne godine, a koštaće oko 45 miliona evra i novac je obezbeđen.

    Ugovor o izvođenju radova potpisali su januara 2011. predstavnik EK u Srbiji Vensan de Žer, predsednik porajinske vlade Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, direktor Železnica Srbije Milovan Marković i predstavnici italijansko-španskog konzorcijuma. Očigledno je kašnjenje u izgradnji jer su  izvođači radova glavni projekat predali tek 7. decembra prošle godine, znatno kasnije od ugovorenog roka koji je počeo 10. marta kada je počela izrada glavnog projekta na kojem je bilo nekih, stučnjaci kažu, manjih izmena.

    Pre samo nekoliko dana gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ozvaničio je početak radova. Tom prilikom on je izjavio da su otklonjeni svi problemi sa sremske strane koji su se ticali činjenice da se deo mosta, odnosno stubova koji treba da budu srušeni i građeni, nalaze na vodozaštitnom području. Ugovorni rok je nešto manji od tri godine i očekuje se da će most biti urađen na vreme.

    Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da će most imati višestruki značaj.

    „On će omogućiti dolazak novih investitora, on će omogućiti da u infrastruktornom smislu Srbija počne da liči na razvijene evropske zemlje i da se razvija i infrastruktura i privreda“, rekao je Pajtić.

    Železnice Srbije preuzele su u ime države prava i obaveze investitora. Generalni direktor Milovan Marković potvrdio je za RTV da su dobijene sve dozvole i da radovi mogu da budu nastavljeni.

    “Radovi su faktički već započeli početkom prethodne godine baš onako kako je to ugovorom i predviđeno. Tačno je da smo u blagom kašnjenju ali je moguće izmenjenom dinamikom radova nadoknaditi sve što je izgubljeno i za 32 meseca do novembra 2013. završiti sve što je dogovoreno, a  to je završetak mosta koji ima dvokolosečnu prugu, dve drumske trake, pešačku i biciklističku stazu, objekat koji će biti potpuno komforan za sve koji će ga koristiti“, rekao je Marković.

    Novi most biće dug 474 metra i širok 31 metar. Ipak optimistične najave da će biti izgrađen u roku pod znakom su pitanja jer nije poznato kako će neimari nadoknaditi izgubljeno vreme. Reč je o grandioznom objektu, rok za završetak je, da podsetimo, novembar naredne godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE