Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UN: Kriminal je jedna od 20 najjačih privreda

    Kriminal stvara otprilike 2,1 milijardi dolara prihoda godišnje, a to je 3,6 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda, i još raste. „Zato je kriminal jedno od dvadeset najjačih privreda na svetu“, kaže Jurij Fedotov, čelnik UN-ove kancelarije za droge i kriminal (UNODC) i opisuje kriminal kao pretnju sigurnosti i privrednom razvoju.

    Taj podatak nedavno su prvi put izračunali UNODC i Svetska banka, a temelji se na podacima za 2009. godinu i nikakvapoređenja još nisu na raspolaganju, rekao je Fedotov na konferenciji za novinare. Na otvaranju sastanka međunarodne Komisije za prevenciju kriminala i krivično pravosuđe (CCPCJ)  on je rekao kako se situacija možda i pogoršava, „ali da bi taj osećaj potvrdio, treba više podataka“. 
     
    Prema njegovim rečima, čak 40 milijardi dolara godišnje gubi se korupcijom u zemljama u razvoju, a nezakoniti prihod od trgovine ljudima iznosi čak 32 milijardi godišnje.
     
    Organizovani kriminal, trgovina ljudima, nasilje i korupcija „velike su prepreke“ ostvarenju Milenijumskih razvojnih ciljeva, grupe ciljeva koje je međunarodna zajednica postavila 2000. s nakanom da do 2015. unapredi zdravstvo i smanji siromaštvo među najsiromašnijm narodima sveta, rekao je Fedotov.
     
    Kriminalne grupe pokazuju „impresivnu prilagodljivost“ i u odnosu na akcije policije i na nove mogućnosti ostvarivanja profita, rekao je jedan visoki američki zvaničnik na bečkome sastanku.
     
    „Danas većina kriminalnih organizacija ne nalikuje nekadašnjim hijerarhijski organizovanim kriminalnim porodicama“, rekao je Brajan Nikols iz američke kancelarije za međunarodne poslove u borbi protiv narkotika.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE