Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad profita „KonokoFilipsa“ u prvom kvartalu

    Američki naftni gigant „KonokoFilips“ saopštio je danas da je u prvom tromesečju pretrpeo pad profita za tri odsto, usled smanjenja proizvodnje posle prodaje više milijardi dolara vrednih naftnih polja i druge imovine.

    Ta kompanija, sa sedištem u Hjustonu, ostvarila je u prva tri meseca ove godine zaradu od 2,94 milijarde dolara, ili 2,27 dolara po akciji, u poređenju s profitom od 3,03 milijarde dolara, ili 2,09 dolara po akciji, u istom periodu 2011. Prihod je istovremeno ostao na nepromenjenom nivou od 58,4 milijarde dolara, prenela je agencija AP.
    „KonokoFilips“ je od 2010. otuđio imovinu u vrednosti većoj od 20 milijardi dolara, u okviru plana za razbijanje u dve posebne kompanije. Jedna od njih će zadržati naziv „KonokoFilips“ i usredsrediće se na istraživanje i proizvodnju nafte, dok će se druga, „Filips 66“, specijalizovati za rafinerije i naftovode.

    Izvršni direktor „KonokoFilipsa“ Džim Malva će se povući u penziju posle razdvajanja kompanije 1. maja.

    Proizvodnja nafte i prirodnog gasa u „KonokoFilipsu“ je posle prodaje imovine opala u prvom kvartalu za 3,8 odsto, na 1,64 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno. Naftne paltforme te kompanije su takođe privremeno obustavile rad u priobalju Kine zbog isticanja nafte.

    „KonokoFilips“ je u prva tri meseca sirovu naftu prodavao po višim cenama, ali prirodni gas po nižim.

    Rafinerije te kompanije su u posmatranom periodu takođe prodale 11,2 odsto manje benzina, dizela i drugih naftnih derivata, zbog čega je profit rafinerija opao 6,2 odsto, dok je zarada naftovoda i gasovoda povećana 27,4 odsto, a sektora hemijske proizvodnje porasla 13 odsto.

    Vrednost akcija „KonokoFilipsa“ je danas snižena za 1,21 dolar, ili 1,7 odsto, na 71,67 dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE