Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvo rasno jagnje u BiH

    Na oglednoj farmi Veterinarskog zavoda „Teolab“ iz Dvorova, u opštini Bijeljina, putem najsavremenije embriotransferske metode ojagnjeno je prvo rasno jagnje, rekla je Srni vlasnica ovog zavoda Novalina Mitrović.


    „Zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, koje je prepoznalo značaj uvođenja ove metode, pre svega za Srpsku, kao i za krajnje korisnike – farmere, uspeli smo da nabavimo opremu vrednu 160 hiljada KM“, rekla je Mitrovićeva.

    Ona je napomenula da je uz najsavremeniju opremu, kada je reč o oplođivanju rasnih primeraka ovaca, koza i goveda, bilo neophodno da se završi i kvalitetna obuka.

    „Naš kolega je 15 dana bio u Americi i završio obuku za embriotransfer goveda, ovaca i koza i danas kao rezultat svega imamo prvo jagnje oplođeno u Srpskoj na ovaj način“, rekla je Novalina Mitrović i napomenula:

    „Svrha embriotransfera, koji smo obavljali i radili na ovcama, jeste, pre svega, da dobijamo visokokvalitetna grla koja mogu da se putem hirurške metode ubacuju u naše domaće ovce i ona je faktički nosač embriona. Na taj način dobijamo čista grla i čistu rasu“.

    Ova metoda, pre svega, značajna je zbog budućnosti, jer se i u savremenom svetu provodi zato što se smanjuje uvoz visoko vrednih grla, pošto su takva grla vrlo skupa, a poboljšava se i rasni sastav.

    „Svrha svega je da se od mužjaka i ženke ovce, visoko vrednih rasa, treći dan po osemenjavanju uzima embrion i prebacuje u ovce domaće proizvodnje, a rezultat toga je dobijanje jagnjeta, teleta ili jareta u čistoj rasi“ pojašnjava Novalina Mitrović.

    Ona je istakla da je na oglednoj farmi Veterinarskog zavoda „Teolab“ transfer embriona uspešno obavljen te da je to prvi slučaj uspešnog provođenja embriotransfera u BiH.

    „Prema našim informacijama, u Srbiji je bilo samo pionirskih pokušaja, ali niko nije uspeo da to učini. Još jednom treba napomenuti da bez podrške Ministarstva poljoprivrede ne bismo uspeli u ovom pokušaju. Ovaj rezultat je značajan pre svega za ceo region, ali i za naše stočare i stočarsku proizvodnju gde se vidi vizija daljeg napretka“, rekla je Mitrovićeva.

    Novalina Mitrović je podsetila da ovu metodu u svetu uspešno rade Francuzi, Česi, a u regionu Hrvati, koji je primjenjuju više kod goveda.

    Ogledna farma „Teolaba“ nalazi se u Kojčinovcu i ima 40 naših domaćih ovaca.

    „Na farmi smo radili paralelno veštačko osemenjavanje i videli kakvi su rezultati dobijanja križanaca u odnosu na normalnu jagnjad koja se jagnje kod nas. Druga oblast rada je bio klasični embriotransfer u kojem dobijamo kvalitetna grla u čistoj rasi koja možemo kasnije da ostavljamo za priplod“, rekla je Novalina Mitrović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE