Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Oland dobija Sarkozija u drugom krugu?

    Kandidat socijalista Fransoa Oland pobedio je u prvom krugu izbora za predsednika Francuske akutelnog predsednika Nikolu Sarkozija. Na osnovu 89 odsto obrađenih glasova Oland je osvojio 28,29 a Sarkozi 27,02 posto glasova.
     
    Kandidatkinja ekstremne desnice Marin le Pen je osvojila 19 odsto glasova.
     
    Drugi krug izbora, u koji će najverovatnije ući Oland i Sarkozi, biće održan 6. maja.
     
    Oland dobija u drugom krugu?
     
    Prema anketama, socijalista Fransoa Oland pobediće Nikolu Sarkozija u drugom krugu presedničkih izbora u Francuskoj sa 54 prema 46 odsto, pokazuje prvo istraživanje javnog mnjenja nakon današnjeg prvog kruga izbora za šefa države.
     
    Anketa, koju je za francusku TV i dnevni list „Monde“ sproveo institut za procenu javnog mnjenja Ipsos, pokazuje da će se većina onih koji su podržali kandidate eliminisane u prvom krugu, u drugom opredeliti za favorita Olanda, javila je agencije France press.
     
    Druga anketa, koju je za potrebe radija „Europe 1“ i nedeljnika „Paris Match“ sproveo institut Ifop, pokazala je slične rezultate, po kojima će Oland osvojiti 54,5, a Sarkozi 45,5 odsto glasova.
     
    Kako piše francuska agencija, ankete pokazuju da će u drugom krugu od presudne važnosti biti opredeljenje pristalica kandidatkinje krajnje desnice Marin Le Pen, koja je, prema preliminarnim rezultatima, u prvom krugu osvojila blizu 20 odsto glasova, što je do sada najbolji rezultat njene antiimigracione partije Nacionalni front.
     
    Ona se još nije izjasnila kako će uputiti svoje birače da glasaju u drugom krugu, a prema anketi instituta Ifop, 48 odsto njenih pristalica glasaće za Sarkozija, a 31 odsto za Olanda.
     
    Treća anketa pokazuje da će za socijalistu glasati 18 odsto njenih birača, a za dosadašnjeg predsednika njih 39 odsto.
     
      

     
     
    Istraga zbog prevremenog objavljivanja rezultata
     
    Francuska policija otvorila je istragu nakon što je nekoliko medija, uključujući nacionalnu agenciju France presse, pre konačnog zatvaranja birališta u prvom krugu predsedničkih izbora objavilo preliminarne rezultate i time prekršilo zakon, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

    Nadležno telo koje se stara o sprovođenju izbornih zakona policiji je prijavilo nekoliko medija, od kojih su neke preneli korisnici „Twittera“, a među njima su, pored AFP-a, dve belgijske i jedna švajcarska medijska organizacija, jedan belgijski novinar i jedan internet sajt. Pojedina birališta u Francuskoj zatvorena su u 18, neka u 19 časova, dok su u većim gradovima bila otvorena do 20 sati. 

    Vlasti su zapretile kaznama od 75.000 evra i sudskim procesom ukoliko se prekrši zakon iz 1977. godine koji zabranjuje objavljivanje rezultata, predviđanja i anketa po izlazu sa birališta pre nego što se glasanje okonča.

    Pored toga što su se o ovo upozorenje oglušili brojni mediji, ono je potpuno „zapalilo“ mrežu za razmenu kratkih poruka „Twitter“, na kojoj su se pojavili brojni „lažni“ rezultati, podsmešljivi komentari i šifrirane poruke, koje su u pojedinim slučajevima oživele sećanje na radijsku komunikaciju iz Drugog svetskog rata. „Holandija i Mađarska se kvalifikovale za revanš meč“, glasila je jedna od poruka, u kojoj se krije ime socijalističkog kandidata Fransoa Olanda (Holandija), koji je odneo pobedu u prvom krugu, i poreklo drugoplasiranog Nikole Sarkozija (Mađarska).

    France presse navodi da je izborni zakon sve više počeo da podseća na Mažino liniju antitenkovske odbrane, koju je Francuska pred Drugi svetski rat izgradila na granici sa Nemačkoj, a koja nije sprečila Hitlerove trupe da je jednostavno zaobiđu i napadnu preko Belgije 1940.

    Pojedini „tvitovi“ su čak podsećali na šifrirane poruke koje je emitovao pokret Slobodna Francuska generala Šarla de Gola preko Radio Londona borcima Pokreta otpora u Francuskoj u Drugom svetskom ratu. „Prema rečima posmatrača koji se vraćaju iz Sirije, ruski tenkovi su otišli u zoru, a u Pariz treba da stignu u 20 sati“, glasio je jedan „tvit“, aludirajući na moguću pobedu socijalističkog kandidata i vreme kada se birališta zatvaraju.

    Oland je nazvan različitim imenima – od „Gaude“, do „Flana“, karamel-pudinga koji podseća na jedan od njegovih nadimaka, dok je Sarkozi nemilosrdno nazivan „visokim potpeticama“, zbog sklonosti da pokušava da nadomesti svoji nizak rast, „Roleksom“, jer voli „šljašteće satove“, i „Gulašom“, zbog svog mađarskog porekla.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE