Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska zabranjuje penziju pre 65?

    Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić kaže da su penzije u toj zemlji preniske i objašnjava da je razlog za to činjenica da je broj penzionera prevelik.
     
    „Sa 51-om godinom prosečne starosti penzionera to znači da smo penzionisali gotovo svakoga“, kaže on.
     
    Linić dodaje da „to mora da prestane jer to nema svrhe. Moramo da zabranimo odlazak u penziju pre 65. godine starosti. To mora biti prvi program“.
     
    „Kasnije ćemo morati da podižemo granicu odlaska u penziju jer je to već postala praksa u EU“, upozorio je Linić. 

    Istovremeno, ministar rada Mirando Mrsić kaže da se trenutno ne razmišlja o mogućnosti produženja radnog staža i onemogućavanja odlaska u penziiju pre 65. godine života. 

    „Imamo 330 hiljada nezaposlenih, od toga 130 hiljada mladih, i treba raditi na otvaranju novih radnih mesta i njihovom zapošljavanju“, kaže on. 

    Mrsić objašnjava da je problem hrvatskog penziijskog sistema, za razliku od evropskih zemalja,najmanji broj ljudi koji su otišli u penziju sa 65 godina života i 40 godina staža, samo 18 posto. 

    „Imamo više od 27 posto radnika koji su otišli u invalidsku penziju jer je u Hrvatskoj stav da kada kod nekoga dođe do oštećenja zdravlja automatski odlazi u invalidsku penziju koja je manja od starosne“, navodi on i dodaje da je ideja da se za sve te ljude vidi koliko još mogu da rade i na kom radnom mestu. 

    Mrsić naglašava da to nije nikakva nova mera niti najava produženja dobi za odlazak u penziju, nego mera države koja će omogućiti ljudima da rade koliko budu mogli, a ne da se „nasilno teraju u invalidsku penziju“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE