Zoološki vrt sa prepariranim životinjama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zoološki vrt sa prepariranim životinjama

  U zoološkom vrtu u Kan Junisu, u pojasu Gaze, pored živih izložene su i preparirane životinje, jer je nove teško nabaviti.
   
  Posetioci zoo vrta mogu videti prepariranog lava, tigra, krokodila, ali doživljaj može biti sumoran, jer u ovoj izolovanoj sredini, veština prepariranja životinja nije na visokom nivou.

  Jato od 10 prepariranih ptica smešteno je u improvizovanim kavezima koji su puni praznih limenki i drugog đubreta. Mršav lav, čije krzno izgleda veoma loše izložen je na postolju sklepanom od sanduka, majmunu nedostaju udovi, dok bodljikavo prase ima rupu u glavi.
   
  U zoo vrtu čuva se i 65 živih životinja – nojevi, majmuni, kornjače, jeleni, lame, lav, tigar, ali se ni o njima ne vodi mnogo računa.

  Gaza nema tela nadležna za nadzor zoo vrta, a briga o zdravlju životinja zasniva se na konsultovanju putem telefona sa veterinarima u Egiptu. Tokom poseta čuvari nisu prisutni pa deca u kavez ubacuju čokoladu, čips, hleb. Uprkos tome, zoološki vrt je jedno od retkih mesta zabave u Kan Junisu, gradu na jugu pojasa Gaze, u kome živi 200.000 ljudi. To je jedan od pet zoo vrtova u ovom gusto naseljenom priobalnom pojasu pod kontrolom Hamasa, koji naseljava 1,7 miliona ljudi.

  Vlasnik Mohamed Avaida je rekao da je “South Forest Park”” otvorio 2007, da bi ubrzo izgubio određen broj životinja tokom izraelske vojne ofanzive protiv Hamasa koja je počela u decembru 2008. Avaida je objasnio da tokom tri nedelje ofanzive, pokrenute kao odgovor na raketiranje Izraela, nije mogao da dođe do vrta i mnoge životinje su uginule od gladi i nemara.

  “Na ideju da prepariramo životinje došli smo nakon rata, jer su mnoge životinje, poput lava, tigra, majmuna i krokodila, uginule, pa smo se raspitali i na internetu naučili kako se to radi”, rekao je on.

  Zoo vrtovi u osiromašenom i izolovanom pojasu Gaze često pribegavaju “čudnim” postupcima, pa su tako u zoo vrtu u gradu Gaza 2009. naslikali belim magarcima crne pruge kako bi ličili na zebre, jer je bilo teško zameniti dve zebre koje su nastradale usled nemara tokom izraelske ofanzive.
   
  Otkad je Hamas nasilno preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze 2007, Izrael je blokirao sve osim jednog graničnog prelaza, dok je Egipat zaveo rigorozne mere na svojim graničnim prelazima. Zbog toga životinje se najčešće krijumčare iz Egipta, a Avaida kaže da su sve njegove životinje osim ptica nabavljene na taj način.

  Čuvanje mrtvih životinja je pak novost za Palestince. Veterinar u gradu Qalqilya Sami Khader počeo je da se bavi punjenjem životnja pre devet godina kada je žirafa nazvana Brauni uginula tokom drugog palestinskog ustanka protiv Izraela. Khader, koji je prošao intenzivnu obuku tokom rada u Saudijskoj Arabiji, preparirao je Braunija i izložio u tamošnjem muzeju. Danas taj muzej čuva i prepariranu hijenu, vuka, ptice, kamilu, rakune i tigra.

  Sukob sa Izraelom se smirio i zoo vrt u Qalqilya održava veze sa centrom “Ramat Gan Safari” u blizini Tel Aviva, ali i dalje je problem nabaviti nove životinje.

  “Imamo više vrsta prepariranih životinja, nego živih. Ukoliko se restrikcije nastave, moći ćemo da nazovemo zoološki vrt – vrt prepariranih životinja”, izjavio je finansijski direktor Amjad al-Haj.

  Uslovi u Kan Junisu su još gori, s ozbirom da Avaida nije prošao obuku u prepariranju životinja, niti ima kontakt sa izraelskim zoološkim vrtovima. Kao i mnogi drugi zoo vrtovi u Gazi, i objekat u Kan Junisu je bez nadzora, ne postoje ni pokreti za prava životinja. Ipak zoo vrt u Kan Junisu pruža deci zabavu. 

  “Bio sam ovde pre nekoliko godina, ali prvi put vidim preparirane životinje. Izgledaju kao da spavaju. Odštampaću fotografiju na kojoj stojim pored lava i okačiću je na zid”, izjavio je četrnaestogodišnji Samir Amer.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE