Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanković: Nema razloga za štrajk

    Ministar zdravlja Zoran Stanković ponovio je da razloga za štrajk zdravstvenih radnika nema, jer neće doći do smanjenja plata onima koji ispune prosečnu normu rada na nivou sopstvene organizacije.

     
    „Samo onima koji ne ispune prosečnu normu rada, i to ne na republičkom nivou, nego prosečnu normu na svom radnom mestu, biće smanjena plata“, rekao je sinoć Tanjugu Stanković.
     
    On je naveo da njima plate neće biti smanjene u nekom većem iznosu i dodao da će ta sredstva dobiti neko ko ima bolje radne rezultate.
     
    Uredba o korektivnom koeficijentu predviđa da se definitivno počne sa plaćanjem po učinku i da oni koji bolje rade i postižu bolje rezultate istovremeno budu i bolje plaćeni, istakao je Stanković. On je podsetio da uredba predviđa da zarade ne zavise samo od broja pregledanih bolesnika, već da ima četiri elementa, odnosno da zavisi od broja opredeljenih bolesnika za izabranog lekara, efikasnosti u radu, preventivnog rada, a onda i od broja pregledanih bolesnika.
     
    Stanković je istakao da Ministarstvo zdravlja nije nadležno da povuče uredbu, jer je to nadležnost vlade. Nezadovoljni uredbom, članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije u ponedeljak su počeli štrajk a još tri reprezentativna sindikata su najavila da će im se priključiti naredne nedelje.
     
    Ministarstvo zdravlja saopštilo je u petak da Uredba o korektivnom koeficijentu neće uticati na primanja lekara i da neće doći do smanjivanja njihovih plata, kako navode predstavnici sindikata koji najavljuju štrajk. Ministarstvo smatra takođe da prava namera sindikata nema veze sa poboljšanjem položaja zaposlenih u zdravstvu, već ima isključivo politički karakter u vreme predizborne kampanje.
     
    U saopštenju izdatom nakon sastanka sa predstavnicima četiri sindikata, kaže se da ne postoji razlog za uznemirenost među zdravstvenim radnicima i da, ukoliko lekari budu postizali rezultate rada na nivou proseka svoje zdravstvene ustanove, uredba neće uticati na njihova primanja, pa samim tim neće doći do smanjivanja plata. Primena uredbe podrazumeva nagrađivanje prema radu, što za zaposlene u zdravstvenom sistemu koji ostvaruju bolje rezultate znači povećanje plate, a time i uvođenje kvaliteta i efikasnosti u sistem, kao i pravičnosti među zaposlenima, prepoznavanjem rada od nerada, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.
     
    „Sindikati, nažalost, nisu pokazali spremnost da razgovaraju o konkretnim predlozima kako i na koji način da se uredba i sistem radnog učinka u zdravstvu unapredi, radi dobrobiti svih u sistemu zdravstvene zaštite, već su jedino istakli ultimativni zahtev za njenim odlaganjem“, ocenjeno je u saopštenju.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE