Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Sivo tržište“ vredi 14 milijardi evra

    Prema procenama Unije poslodavaca Srbije, kako je prošle godine BDP Srbije iznosio oko 35 milijardi evra, to znači da sivo tržište, vredi oko 14 milijardi evra, piše Politika.
     
    Najslikovitiji primer na kojem u Uniji poslodavaca Srbije (UPS) ukazuju na problem sive ekonomije u našoj zemlji, je da na jedan kilogram jagnjetine koji se uoči Uskrsa legalno prodavao u radnjama, na crno je prodato barem sedam.

    Ovaj vrh ledenog brega samo ukazuje na veličinu neoporezovanog i neprijavljenog dela naše ekonomije, a kako procenjuju u UPS-u, novac koji se godišnje obrne u sivoj ekonomiji Srbije zahvata oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda.

    Međutim, koliko tačno iznosi obim sive ekonomije u Srbije nikada se neće tačno saznati, jer je to nemoguće precizno sračunati, budući da poreska služba svake države zna koliko je poreza naplatila, ali nijedna ne zna koliko joj je promaklo. 

    Ali, nije poneta u tome da li je siva ekonomija procenat iznad ili ispod 40 odsto BDP-a, već to što se ona poslednjih godina uvećava. Nevolja je utoliko veća što zarad očuvanja socijalnog mira, država često žmuri na jedno oko i toleriše sivu ekonomiju. 
     

    Prema nekim procenama od početaka 2005. godine, kada je počela primena poreza na dodatu vrednost i kada se krenulo u masovnu fiskalizaciju svedena je na nekih 30 procenata, dok od početka krize raste. 

    Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije, kaže da je „ono što je doprinelo rastu sive ekonomije u poslednjih nekoliko godina povećanje broja zatvorenih radnji i smanjenje broja registrovanih malih preduzetnika koji su pružali usluge“. „Prema našim informacijama, između 65 i 70 odsto ljudi koji su ugasili svoj mali posao, nastavljaju da rade na sivo jer moraju od nečega da žive. Na primer, svaka frizerka koja odjavi svoj salon zbog visokih nameta i pada prihoda, i dalje nastavlja da živi od toga jer nema šta drugo da radi. To je jedan mali primer, ali dobro baca svetlo na ovaj problem“, objašnjava on. 

    Rajić dodaje da su uzroci i velika opterećenja legalnog poslovanja, kao i povećana nezaposlenost. Osim toga, čini se i da država žmuri na jedno oko, pa je spremna i da toleriše ovakve pojave.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE