Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bijeljina: Vakcinacija vrlo važan deo imunizacije

    Dr Zoran Dakić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina, kaže da će ove godine povodom Svetskog dana imunizacije, naglasak stavlja na povećanje zahteva za imunizacijom, što podrazumeva opsežnije angažovanje u sprovođenju imunizacije.
     
    Obaveza medicinskih radnika je, kako kaže, da konstantno ukazuju na značaj imunizacije, koja je osnovno ljudsko pravo tako da bi svako dete moralo da bude vakcinisano.
     
    Prema podacima iz 2010. godine, zahvaljujući aktivnijem sprovođenju vakcinacija posljednjih godina smanjena je pojava dečije paralize za 99 odsto, malih boginja za 78 odsto, a znatno je smanjena i smrtnost novorođenčadi od neonatalnog tetanusa.
     
    – U svetu oko 20 miliona dece ne primi vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, a oko milion dece umre od bolesti izazvanih rotavirusima i pneumokokama, što je moglo da se izbegne pravovremenim vakcinisanjem – kaže dr Dakić.
     
    Doktorka Snežana Simić Perić, pedijatar-kardiolog u Domu zdravlja Bijeljina, objašnjava da novorođenče na svet dolazi sa jako slabim imunološkim sistemom nasleđeno od majke.
     
    – Vakcinisanjem se ubacuju oslabljeni viruse i bakterije i na taj način veštački stimuliše imunološki sistem deteta – rekla je dr Simić Perić. – Obaveza koju svaki roditelj ima prema svom detetu je da ispoštuje kalendar vakcinacije.
     
    Tokom protekle godine u Domu zdravlja Bijeljina je vakcinisano oko 9.500 osoba i ni u jednom trenutku nije nedostajalo vakcina koje su u obaveznom kalendaru imunizacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE