Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vinari na okupu

    Pripreme za Prvi međunarodni sajam vina ”Župa”, koji će 20. i 21. aprila okupiti vinare iz Srbije i regiona su pri kraju, a stručnjaci počinju ocenjivanje vrednosti vina, koja će se pojaviti pred posetiocima sajma.

    Internacionalna smotra odigrava se na tri lokacije (Muzej vinarstva i vinogradarstva, Poljoprivredna škola ”Sveti Trifun” i Hala sportova).

    Iako je sajam namenjen predstavljanju najboljih vinara i vinarija, smotra će, navode organizatori, biti i prilika da se susretnu i hotelijeri, turistički radnici, ljubitelji vina, a planiran je i obilazak župskog kraja, manastira, poljana, vinarija.

    – Ideja o organizivanju sajma u Aleksandrovcu, postojbini grožđa i vina, stara je nekoliko decenija – kažu u organizaciji. – Prva poljoprivredna izložba u Župi je organizovana 1899. godine. Skoro pola veka jedan je od osnovnih sadržaja manifestacije ”Župska berba”. Ocenjivačke izložbe vina i rakije organizuju se svake godine povodom Svetog Trifuna i Dana opštine. A Međuarodni sajam vina je veliki kvalitativni iskorak čitavog kraja u privredi, kulturi i turizmu.

    Državni voćno-lozni rasadnik osnovan je 1891. Specijalna vinodeljsko-voćarska škola – 1925, a njenu tradiciju danas nastavlja ovdašnja poljoprivredna škola.


    Pod lozom


    Aleksandrovac ima blizu 3.000 hektara pod lozom. AD ”Vino Župa”, kao lider u preradi grožđa i voća u ovom delu jugoistočne Evrope, zajedno sa oko 50 malih vinarija, nosioci su privrednog razvoja opštine, a pojaviće se i na sajmu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE