Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nedostaju lekovi, enzimi za cističnu fibrozu

    Pacijenti koji boluju od cistične fibroze tri meseca ne dobijaju terapiju jer Ministarstvo zdravlja nije propisalo cenu. Najveći broj pacijenata su deca, čije zdravlje može biti ozbiljno ugroženo.
     
    Cistična fibroza je bolest gde se prirodno ne luči enzim pankreasa, pa oboleli moraju da ga nadoknađuju veštački da bi hranu uopšte svarili.
     
    Dušica Smiljković (38) iz Niša koja cističnu fibrozu ima od detinjstva kaže da se zbog toga što enzima nema za sve stariji pacijenti odriču „kreona” zarad dece.
     
    – Mi oboleli smo stalno u kontaktu. Kada neko nađe enzim, obično na crno, prvo dajemo deci – objašnjava Dušica.
     
    Kako „Blic” saznaje, enzim „kreon” međutim nije jedini lek koji nedostaje na tržištu zbog odluke Ministarstva zdravlja. Grupu inovativnih i generičkih lekova, ukupno 350, ne mogu da puste na tržište, jer ministarstva zdravlja i trgovine za njih još nisu propisali maksimalnu cenu.
     
    Najveći problem je što te medikamente pacijenti čak ne mogu da kupe ni u privatnim apotekama, a samo malobrojni koji to mogu da priušte lekove nabavljaju u inostranstvu.
     
    U Ministarstvu zdravlja potvrđeno je „Blicu” da enzima nema zbog formiranja cene. Ipak, tvrde da je „kreon” u grupi lekova čiju su cenu formirali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo trgovine, ali da se čeka zvanična odluka Vlade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE