Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekordna žetva kukuruza u svetu u 2012/13

    Žetva kukuruza u svetu dostići će rekord u sezoni 2012/13, prateći prvi rast zaliha u poslednje četiri sezone i rekordnu ukupnu proizvodnju žitarica, kaže Međunarodni savet za žitarice (IGC – International Grains Council).

    Svetska proizvodnja kukuruza porašće 4.2%, na 900 miliona tona, dok se poljoprivrednici bore da iskoriste istorijski visoke cene  podizanjem zasada, navodi Savet u prvim prognozama za narednu tržišnu godinu.


    Očekivani rast proizvodnje će više nego zadovoljiti povećanu potrošnju, što će dovesti do povećanja zaliha za 7 miliona tona u sezoni, prvi rast od 2008/09.

    Potrošnja kukuruza biće ograničena blagim padom tražnje fabrika etanola u SAD, kao i konkurencijom ječma i pšenice na tržištu stočne hrane.

    „Prilično tesno“

    Ipak, skroman rast zaliha će ih ostaviti „prilično tesnim“ u 2012/13, kaže se u IGC.
     
    Zaista, sa 129 miliona tona, odnos zaliha za korišćenje je 14.4%, što predstavlja rast od četiri procenta na godišnjem nivou, ali je i dalje nisko po istorijskim standardima. Odnos zaliha za korišćenje je ključna mera dostupnosti proizvoda, a samim tim i potencijala cena. Zalihe će se povećati u SAD na 30.5 miliona tona, ali će pasti u Brazilu i Kini, predviđa IGC.

    Izgledi pšenice

    Rast proizvodnje kukuruza, u kombinaciji sa rastom prinosa ječma i sirka, nadmašiće pad proizvodnje pšenice što će povećati globalnu žetvu žitarica za 1.9%, na 1.88 milijardi tona. Ukupna setva žitarica će porasti za 1.9%, na 540 miliona hektara, što je rekordna površina u poslednjih 16 godina. Predviđa se da će žetva pšenice opasti za 15 miliona tona, na 681 milion, „kao posledica smanjenja prosečnih prinosa“.

    IGC dodaje da bi prinosi „mogli biti manji u Australiji, Kazahstanu, Maroku i Ukrajini, dok se bolji rezultati očekuju u Severnoj Americi i Rusiji“.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE