Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niš: Zdravstvena inspekcija započela vanrednu kontrolu

    Po objavljivanju informacije da je Živojin Đokić (76), iz kruševačkog sela Kukljin, preminuo zato što na Klinici za vaskularnu hirurgiju niškog Kliničkog centra nisu imali veštački krvni sud za operaciju, Zdravstvena inspekcije je započela vanrednu kontrolu. Vršilac dužnosti direktora KC prof. dr Borisav Kamenov, takođe je formirao internu komisiju koja treba da utvrdi sve okolnosti koje su dovele do tragičnog ishoda.
     
    Prof. dr Milan Jovanović, sa Klinike za vaskularnu hirurgiju, navodi da im pored veštačkih krvnih sudova nedostaju i kateteri još od decembra i da su lekari upozoravali na ovu činjenicu.
     
    Smrt pacijenta koji je minulog vikenda u pratnji medicinskog osoblja iz Kruševca dovezen do Niša sa rupturiranom aneurizmom trbušne aorte, bio je povod da se otvori bolna tema u KC. Čovek je, navodno, preminuo zbog nedostatka veštačkog krvnog suda, koji košta od 15.000 do 20.000 dinara. Kateteri, koji takođe nedostaju koštaju svega 2.000 dinara, ali je problem što pacijenti ne mogu da ih nabave niti hirurzi smeju da koriste neke druge, osim one koji se nabavljaju preko RFZO.
     
    – Pre nekoliko meseci sam upozoravao, jer sam strahovao da ćemo doći do ovakve tragične situacije. Zbog iznošenja u javnost problema o nedostatku materijala, bio sam i disciplinski gonjen, jer navodno nisam imao ovlašćenje da govorim za medije. Međutim, kao profesor medicinskih nauka i humanista, ne mogu da ćutim i da dozvolim da se zbog “zida administracije” gube ljudski životi – kaže prof. dr Milan Jovanović. – Kolege čine sve da pomognu pacijentima i u ovakvim, nemogućim uslovima.
     
    – Odlažemo operacije iako je svako odlaganje rizik. Kada su hitni slučajevi u pitanju, kao što je bio Živojin, tu smo nemoćni. Jedino bih postavio pitanje zašto se gubilo dragoceno vreme, pa je umesto pravo za Beograd, pacijent prevezen kod nas. Veliki je propust što direktori Zdravstvenih centara sa juga Srbije nisu upoznati sa situacijom, pa bi na vreme upućivali pacijente gde treba.
     
    V. d. direktora KC prof. dr Borisav Kamenov kaže da ne želi da se pravda, ali da je činjenica da su uredno tražili od RFZO da im nabavi materijal. Pored krvnih sudova nedostaju im i veštački kukovi, kolena, citostatici. Bilo je problema i sa nedostatkom pejsmejkera…
     
    – Tačno je da smo za prošle godine dobili samo 35 veštačkih krvnih sudova, a zbrinjavamo dva miliona stanovnika sa juga Srbije. Za ovu godinu trebovali smo 670 i dobili odgovor da je procedura nabavke u toku. Nemam informacije kada će se ona okončati i kada ćemo dobiti materijal – kaže Kamenov.
     
    U Zdravstvenoj inspekciji nisu želeli da komentarišu slučaj dok ne ispitaju sve okolnosti oko smrti Živojina Đokića. Lekari sa Klinike za vaskularnu hirurgiju navode da su nedavno spasili život jednom pacijentu iz Pirota čija je ćerka zdravstveni radnik, pa je iz pirotske bolnice donela veštački krvni sud koji njima nije potreban, jer ne obavljaju takve operacije.
     
    Svu dokumentaciju i prepisku sa RFZO predao sam zdravstvenim inspektorima koji će utvrditi da li je u KC napravljen neki propust. Odgovorno tvrdim da smo blagovremeno trebovali sav potreban materijal uključujući i veštačke krvne sudove – kaže prof. dr Kamenov. On ne želi da pre zvaničnog nalaza zdravstvene inspekcije spekuliše o uzroku smrti pacijenta iz Kruševca.
     
    Nezvanična je preporuka lekarima i direktorima okolnih Zdravstvenih centara da pre nego što nekog pacijenta upute u niški KC provere kako stoje sa materijalom, da se ne bi gubilo dragocene vreme nego da se pacijent šalje tamo, uglavnom je reč o Beogradu, gde može da mu se spasi život.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE