Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šlog sve više pogađa mlađe od 30 godina

    U Specijalnoj bolnici za cererbro vaskularne bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu u poslednje vreme je povećan broj pacijenata mlađih od 30 godina zbog moždanog udara, rekla je danas dr Marijana Vukićević, povodom održavanja skupa „Neurodijagnostika i terapija akutnog moždanog udara“.

    Ona je kazala da su prethodnih godina zbog moždanog udara (šloga) dolazili najčešće stariji pacijenti, i upozorila da sada i mlađi sve češće obolevaju od te bolesti.

    Vukićević je objasnila da se ta činjenica može povezati sa uticajem stresa, ali i činjenicom da sve više mlađi ljudi počinju da puše, ne leče hipertenziju (povišen krvni pritisak), ne hrane se pravilno… što su sve faktori rizika za šlog. Neophodno je da svi građani, pogotovo mladi, povedu računa o osnovnim merama prevencije moždanog udara, koje podrazumevaju faktore rizika, pre svega prestanak pušenja, pravilna ishrana, šetnja, što kvalitetniji san, odnosno da dnevno noćni ritam bude uredan, rekla je ona u izjavi Tanjugu.

    Dr Vukićević je podsetila da se u Bolnici „Sveti Sava“ od terapije kod akutnog moždanog udara primenjuje intravenska trombliza, a u planu je i arterijska trombliza za pacijente koji ne mogu da prime intravensku, ili se pokazala bezuspešnom.

    „U perspektivi ćemo kod takvih pacijenta pokušati da u angio-sali preko katetera dopremo do tromba i da ga razgradimo“, naglasila je ona.

    Prema njenim rečima, skup pod nazivom „Neurodijagnostika i tretman akutnog moždanog udara“, obuhvatio je veliki broj predavanja eminentnih stručnjaka iz radiologije i neurologije, među kojima su bile i brojne kolege iz inostranstva koji su preneli svoja dragocena iskustva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE