Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema opasnosti od radijacije u Vinči

    Međunarodna agencija za atomsku energiju tvrdi da nema razloga za strah nakon izlivanja vode u prostorijama gde se čuva nuklearni materijal u Institutu „Vinča“.


    Nakon što su u javnost dospele ove informacije, otvorila se polemika o tome da li je povećana radijacija.

    U Institutu „Vinča“ obrađuju se uzorci vode i tla sa teritorije cele Srbije, pa i sa prostora na kome se nalazi Institut.

    Direktor Jovan Nedeljković tvrdi da opasnosti posle izlivanja vode u prostoriju sa nuklearnim materijalom – nema.

    „Nađeno je nekih 50 bekerela po litru radioaktivnosti. Ja verujem da brojevi ne znače ništa, ali poređenja radi, pošto je to tehnička voda koja se izlila, pijaća voda – zakonski dozvoljena granica je neka tri bekelera po litru. Drugi primer je veštačko đubrivo, gde kilogram može da ima zakonski i do 1000 bekerela“, rekao je Nedeljković.

    U „Vinči“ takođe kažu da će nuklearni materijal uskoro biti premešten u odgovarajuće hangare, kako se slična situacija ne bi ponovila.

    Po zakonu, nuklearni materijal je pod nadzorom i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Stručnjaci iz Beča nedavno su posetili Institut „Vinča“, ali ne povodom izlivanja vode u februaru ove godine. O tome su, međutim, objavili zvanično saopštenje na svom sajtu.

    „U saopštenju stoji da po izlivanju vode u prostoriji u kojoj se čuva nuklearni materijal ni ljudi, kao ni životna sredina nisu bili izloženi povećanoj radioaktivnosti, a sam događaj nije označen kao akcident“, navedeno je u saopštenju IAEA.

    Sakupljeno je oko 400 litara vode, a šta će sa tom vodom dalje biti odlučiće Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost.

    „Sve u skladu sa domaćom regulativom, što znači Pravilnikom o granicama radioaktivne kontaminacije lica, radne i životne sredine i načinu sprovođenja dekontaminacije, odnosno da li će ta voda biti odložena kao otpad, ili će u stvari ona biti ispuštena u kanalizaciju odnosno životnu sredinu, što zavisi apsolutno od karakteristika te prikupljene vode“, kaže Jasminka Joksić iz Agencije za nuklearnu sigurnost Srbije.

    Ova odluka sačekaće rezultate ponovljenih merenja radioaktivnosti, koji bi uskoro trebalo da budu objavljeni na sajtu Agencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE