Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lečenje raka debelog creva u Srbiji

    Bolesti digestivnog sistema sve su učestalije, a obzirom da je u Srbiji nedovoljno stručnjaka iz oblasti radiologije, postižu se dobri rezultati u dijagnostici i lečenju tih bolesti, rečeno je danas na otvaranju Treće po redu Škole dijagnostike pod nazivom „Dani američke digestivne radiologije“.
     
    Na skupu u Beogradu rečeno je da je rana dijagnostika i adekvatan način lečenja od velikog značaja za krajnji ishod, ali i da bi trebalo obratiti pažnju i dobro proceniti opravdanost pregleda skenerom ili pet aparatom budući da je reč o skupoj metodi. 

    Otvarajući skup, zamenik ambasadora SAD u Beogradu Erl Licenberger kazao je da će skup pomoći u razmeni iskustava u oblasti dijagnostike i primene metoda u lečenju bolesti digestivnog sistema. On je podsetio da je Srbija po broju obolelih od kancera debelog creva u vrhu Evrope i da je zato rana dijagnostika važan faktor. 

    Prof dr Ðorđije Šaranović iz Kliničkog centra Srbije kazao je novinarima da će skup poslužiti za razmenu iskustava stručnjaka u toj oblasti. On je kazao da kada su u pitanju aparati u Srbiji, uložena su velika sredstva u modernu tehnologiju, ali da je neophodno da se proceni opravdanost da se neko pregleda na skeneru, magnetnoj rezonanci i pet aparatu. 

    „Taj pregled je skup i on mora biti svrsishodan…Imamo dovoljno aparata za sada, ali ih treba koristiti onako kako nalažu pravila struke i onda neće biti lista čekanja ni problema u iskorišćavanju tih aparata“, kazao je on. 

    Dr Ðorđe Lalošević iz Kliničko-bolničkog centra „Dragiša Mišović“ kazao je da će stručnjaci narednih dana na skupu predstaviti načine na koji se lečenje tih bolesti sprovodi u svetu. 

    On je ukazao da je Srbija na dobrom nivou kada je u pitanju lečenje obzirom na to da je malo radiologa. 

    Uvodno predavanje održao je dr Ričard Gor sa univerziteta u Čikagu, koji je jedan je od četiri američka stručnjaka koji će razmeniti iskustva sa stručnjacima iz Srbije. 

    On je kazao da stručnjaci iz Srbije ne zaostaju ni po čemu za svojim kolegama u inostranstvu navodeći da će skup poslužiti da se razmene mišljenja o uspostavljanju dijagnoza, načinima lečenja… 

    Škola dijagnostike pod nazivom „Dani američke digestivne radiologije“ je organizovana tako da svake godine u njoj učestvuju i strani predavači, a ove godine učestvovaće 120 stručnjaka iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Makedonije, ali i četiri najpoznatija američka radiloga sa Harvarda, Nortvesterna, Univerziteta Indijana i Ilinoisa koji će održati predavanja. 

    Stručni skup, koji će trajati do 6. aprila održava se u organizaciji Društva digestivnih radiloga Srbije i Katedre za poslediplomsku nastavu iz radilogije Medicinskog fakulteta u Beogradu, pod pokroviteljstvom i u saradnji sa Ambasadom SAD , Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrom Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE