Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministar: Politika subvencionisanja poljoprivrednika je pravedna

    Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da je politika subvencionisanja poljoprivrednika pravedna i ekonomski opravdana i ponovio da ne postoji nijedan razlog da se menja.
     
    „Do danas se prijavilo 220.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za regresirano gorivo, što znači da će oni biti korisnici subvencija po količini. Veliki je broj onih koji ranije nisu mogli da dobiju podsticaje za poljoprivredu, ali sada mogu i nema nijednog razloga da se ta politika promeni“, rekao je Petrović novinarima odgovarajući na pitanje o tome kako će postupiti povodom protesta poljoprivrednika.
     
    On je podsetio da je prošle godine subvencije dobilo ukupno 82.000 gazdinstava, a da je sada sa ovih 220.000 prijavljenih gazdinstava, pokrivena površina od 1,5 miliona hektara zemljišta, što pokazuje da je ova mera ekonomski opravdana. Kako je Petrović naglasio, sada je trenutak kada Srbija treba da promeni svoju poljoprivrednu politiku kako bi povećala poljoprivrednu proizvodnju, izvoz i bruto domaći proizvod.
     
    „Siguran sam da će poljoprivrednici imati fer uslove i cenu i da će moći da zarade bolje nego prošle godine“, dodao je on.
     
    Petrović je naveo da je juče razgovarao sa predstavnicima nezadovoljnih ratara iz Vojvodine i da je izneo sve argumente, a da zauzvrat nije dobio nijedan koji bi ga ubedio u suprotno. On je ukazao da je uvođenje novog modela subvencionisanja biljne proizvodnje trebalo da se dogodi prošle godine, ali da je upravo pred prolećnu setvu bila rekonstrukcija vlade zbog čega je, kao i zbog nekih drugih razloga, odlučeno da se tada agrarna politika ne menja.
     
    Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine nastavili su danas proteste pokušavajući da stignu do Beograda, zbog čega je više putnih pravaca blokirano, a predstavnici zemljoradnika tvrde da će se ove akcije proširiti do ispunjenja njihovih zahteva. Grupe nezadovoljnih vojvođanskih zemljoradnika krenule su juče traktorima iz više vojvođanskih mesta u protestnu vožnju prema Beogradu, uz objašnjenje da to čine jer je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo da ove godine daje subvencije po ostvarenoj proizvodnji, a ne po hektaru, kako je to činjeno prethodne dve godine.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE