Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Saradnja Srbije i Grčke u poljoprivredi

    Srbija i Grčka potpisale su danas memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji treba da doprinese povećanju razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje, koja iznosi samo 150 miliona dolara godišnje.

     
    Memorandum su u Vladi Srbije potpisali ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović i grčki ministar za ruralni razvoj i hranu Kostas Skandalidis.
     
    Postoji veliki prostor za povećanje razmene poljoprivrednih proizvoda između Srbije i Grčke, posebno za povećanje izvoza konditorskih i mlečnih proizvoda iz Srbije u Grčku, rekao je Petrović na konferenciji za novinare.
     
    „Razgovarali smo mogućnosti izvoza junećeg mesa iz Srbije u Grčku i o promeni režima izvoza šećera iz Srbije u Grčku“, rekao je ministar i podsetio da Srbija godišnje može da izveze 180.000 tona šećera u Evropsku uniju.
     
    Istakavši da je ukupna trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine dostigla 510 miliona dolara, Petrović je naveo da Srbija u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima suficit, pošto je prošle godine izvoz iz Srbije iznosio oko 93 miliona dolara, a uvoz iz Grčke oko 56 miliona dolara.
     
    Iz Srbije se najviše izvoze kukuruz i različite vrste povrća, a najviše iz Grčke uvozimo južno voće, precizirao je Petrović. On je kazao da danas potpisani memorandum predviđa osnivanje zajedničke komisije koja će raditi na proširenju saradnje u svim oblastima poljoprivrede, stočarstva, biljne proizvodnje, naučnoj i tehničkoj saradnji, izrazivši očekivanje da će sledeće godine poljoprivredna razmena između Srbije i Grčke biti udvostručena.
     
    Petrović se zahvalio Grčkoj, kao tradicionalno prijateljskoj zemlji, na podršci Srbiji za rešavanje pitanja na Kosovu i na putu naše zemlje ka evropskim integracijama. Skandalidis je ponovio da je nivo spoljnotrgovinske razmene Srbije i Grčke gotovo beznačajan u odnosu na mogućnosti i izrazio očekivanje da će potpisivanje ovog memoranduma otvoriti novo poglavlje u privrednoj saradnji dve zemlje. On je podsetio da Grčka proizvodi veoma kvalitetno vino, ulje, meso, različito južno voće, a trenutno se usavršava u proizvodnji aromatičnih bilja i ulja, koji su veoma traženi na tržištu EU, kao što su.
     
    Skandalidis je poručio da Grčka podržava što brže priključenje Srbije EU, ali i uvažavanje zahteva koje naša zemlja ima na tom putu.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE