
Sladoled u Beogradu uvek svež
Sladoled u beogradskim prodavnicama i poslastičarnicama ove godine zdravstveno je ispravan, pokazale su analize Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede. Kontrole zdravstvene ispravnosti vrše se cele godine, a u letnjoj sezoni, od maja do septembra, provere su pojačane.
Kontrolišu se svi proizvođači, bilo da se radi o fabrikama ili o poslastičarnicama – zanatskim radnjama, kao i svi maloprodajni objekti uključujući i frižidere na javnim površinama, a bezbednost i kvalitet proveravaju se uzimanjem uzoraka. U slučaju da se u prodaji pronađe namirnica koja nije zdravstveno bezbedna, ona se povlači iz prometa i uništava.
Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograda kaže da nisu imali pritužbe o neispravnosti te poslastice. On dodaje da su stalne provere ispravnosti i kvaliteta proizvoda neophodne da bi se prevencijom zaštitili potrošači, i da bi se u ponudi stvorila fer konkurencija bazirana na kvalitetu, ali da i pored toga oni takva ispitivanja nisu radili od oktobra 2010. zbog, kako kaže, nedostatka finansijskih sredstava.
Ipak, i kupci bi trebalo da budu oprezni ukoliko žele da se rashlade. S obzirom da je prodaja sladoleda počela s prvim sunčanim danima, u frižiderima su se našle prošlogodišnje zalihe, pa bi prilikom kupovine trebalo proveriti rok trajanja i da li je ambalaža oštećena.