Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslednje da Vinčijevo delo od danas u Luvru

    Restaurirano poslednje delo Leonarda da Vinčija „Bogorodica sa detetom i svetom Anom“ biće izloženo od danas u muzeju Luvr i posetioci će sada moći da uživaju u svim detaljima slike renesansnog majstora stare 500 godina.

    Restauracija slike, na kojoj je Leonardo radio 20 godina sve do svoje smrti 1519., trajala je 18 meseci, a stručnjaci tvrde da je reč o jednoj od najuticajnijih slika svog vremena i koraku ka visokoj renesansi Mikelanđela. Portret Device Marije, njene majke svete Ane i Isusa očišćen je udahnut je tako novi život sjajnim bojama slike.

    „Neverovatna je i tako lepa. Sada imate isti osećaj kao kada uđete u restauriranu Sikstinsku kapelu i vidite Mikelanđelove freske. Pogledajte tu plavu“, rekla je AP-u jedna posetiteljka.

    Na izložbi u Luvru pored same slike naći će se i 130 pripremnih crteža i studija koje su radili Leonardo i njegovi šegrti. Kustot Vinsent Delieven rekao je da ti crteži i studije poput „policijske istrage“ prate nastanak slike i stručnjacima daju uvid u ceo razvoj dela. Impresivna zbirka skica i matematičkih dijagrama sadrži ne samo tajne slike već i naučnog istraživanja budući da je Da Vinči u svoje vreme bio poznatiji kao izumitelj nego umetnik.
     
    „Izložba je naučna radionica. Za Leonarda, umetnost je zasnovana na teorijskom poznavanju prirode i njenog funkcionisanja“, rekao je Delieven.

    Na jednom delu matematičkih proračuna vidi se kako je umetnik godinama proučavao refleksiju svetla o predmete i kako je to znanje preneo na slike i izvanrednu igru svetlosti i senke. 
     
    Poput romana „Da Vinčijev kod“, restauraciju poslednjeg dela velikog majstora pratila je intriga vredna političkog trilera. Pre 17 godina, Luvr je odustao od planova da očisti sliku iz straha da da bi rastvor mogao da ošteti ili izmeni sfumato, slikarsku tehniku Leonarda. Čišćenje je, ipak, odobreno 2009. godine, ali su prošle godine dvojica francuskih stručnjaka za restauraciju podnela ostavke posle izveštaja da su bili nezadovoljni preteranim čišćenjem koje je Leonardovom delu dalo sjaj koji nije ni imao. Luvr je potrvrio ostavku stručnjaka, ali nije dalje želeo da komentariše. Po završetku restauracije, vodeći stručnjak u Francuskoj Beržon Langl rekla je da je čišćenje slike urađeno korektno ali je kritikovala odluku da se ukloni bela tačka sa tela malog Isusa za koju smatra da ju je sam Leonardo ostavio.

    Takođe, čišćenje figure svete Ane pokazalo je da se ispod nje nalazi skrivena slika glave konja koja je slična onoj na nedovršenoj fresci „Bitka kod Angijarija“ u Firenci za koju se veruje da je, takođe, delo Da Vinčija.

    Izložba će trajati do 25. juna.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE