Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Globalno otopljavanje dovodi do razornih nepogoda

    Globalno otopljavanje dovodi do sve većeg broja razornih i smrtonosnih vremenskih nepogoda i države bi trebalo da se pripreme na to, upozoravaju naučnici i stručnjaci u najnovijem izveštaju Međunarodnog panela o klimatskim promenama.
     
    Najveća opasnost od ekstremnih vremenskih promena preti gusto naseljenim, siromašnim regionima, ali nijedan deo sveta neće biti pošteđen, prenosi AP. Naučnici u izveštaju od 594 strane upozoravaju da svetu preti sve više katastrofalnih suša i talasa vrućina, ali i tropskih oluja i poplava.

    Eksperti odgovornost za razmere nedavnih i predstojećih nepogoda pripisuju klimatskim promenama koje je izazvao čovek kombinovanim sa faktorom siromaštva i gustinom populacije.

    U prošlosti se ovaj Panel fokusirao na postepeni porast temperature i nivoa okeana kao posledicu globalnog otopljavanja, a u najnovijem izveštaju po prvi put se govori o nedavnim ekstremnim vremenskim promenama koje su izazvale štete od oko 80 milijardi dolara godišnje.


    Naučnici upozoravaju da bi neka mesta, posebno deo grada Mumbai u Indiji, mogla postati nenaseljiva zbog poplava i rastućeg nivoa mora. Primer Nju Orleansa i uragana Katrina iz 2005. govori, međutim, da i „razvijene zemlje takođe pate od razornih nepogoda zbog socijalne ranjivosti i neadekvatne zaštite od elementarnih katastrofa“, navodi se u izveštaju.

    „Rizik od nepogoda postoji gotovo svuda“, upozorava jedan od vodećih autora izveštaja, ekolog Kris Fild iz Vašingtona.

    Među ostalim gradovima kojima preti rizik su Majami, Šangaj, Bangkok, Jangon, Ho Ši Min Siti u Vijetnamu, Kolkata, ali ugrožene su i male ostrvske nacije poput Maldiva.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE