Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU snižava cene rominga

    Evropska komisija, zakonodavci Evropske unije i vlade članica tog 27-očlanog bloka postigli su danas sporazum o reformi cena rominga, omogućujući korisnicima da plaćaju manje za pozive, slanje tekstualnih poruka i korišćenje web usluga prilikom putovanja u inostranstvo.
     
    Sporazumom je predviđeno da tarifa za pozive prilikom putovanja u druge članice EU ne sme da premaši 29 evrocenti po minuti, dok pozivi primljeni prilikom boravka u inostranstvu mogu da koštaju najviše osam evrocenti po minuti.
     
    Slanje tekstualnih poruka za vreme boravka u inostranstvu koštaće najviše devet evrocenti po poruci, a korišćenje Interneta najviše 70 evrocenti po megabajtu, pri čemu će taj plafon biti snižen na 20 evrocenti do 2014.
     
    Sporazumom su utvrđene cene rominga i tempo njihovog sniženja tokom sledećih godina na kompromisne nivoe između onih koje je prvobitno predložila Evropska komisija i cena koje je u februaru predložio Evropski parlament. Očekuje se da će današnji sporazum Evropski parlament odobriti u maju i da će stupiti na snagu od jula.
     
    Zakonodavci EU su se devet meseci natezali oko toga za koliko da snize cene rominga, a konačne tarife su znatno niže od onih koje je Komisija prvobitno predložila u julu 2011. Ta mera bi, međutim, mogla da umanji profite operatera mobilne mreže koji opterećuju korisnike visokim tarifama prilikom korišćenja mobilnih telefona i tablet računara u inostranstvu, prenele su agencije.
     
    Cilj reforme, koja će pogoditi prihode velikih telekomunikacionih kompanija u EU, kao što su „France telecom“ i „Deutsche telekom“, takođe je povećanje konkurentnosti time što će korisnici moći da biraju mobilog operatera pri prelasku granice. Ovom merom se formira novo tržište roming usluga umesto zahtevanja od putnika da koriste operatera iz svojih zemalja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE