Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obeleženo 188 godina od rođenja Branka Radičevića

    Na dan rođenja Branka Radičevića, u najstarijoj srpskoj gimnaziji, u Sremskim Karlovcima, danas je svečano uručena prestižna nagrada Brankovog kola „Pečat varoši sremskokarlovačke“ i obeležena 188. godišnjica rođenja velikog pesnika srpskog romantizma.

     
    Prestižna nagrada Brankovog kola „Pečat varoši sremskokarlovačke“, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu između dve jesenje manifestacije, ravnopravno je pripala Manojlu Gavriloviću za knjigu pesama „Crna plavet“ (Srpska književna zadruga, Beograd) i Dragoslavu Dedoviću za knjigu izabranih i novih pesama „Za klavir i didžeridu“ (Altera, Beograd).
     
    Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri Brankovog kola u sastavu: Krstivoje Ilić (predsednik), Jelena Aleksić i Nenad Grujičić.
     
    Nagradu je laureatima uručio direktor Brankovog kola pesnik Nenad Grujčić. Gavrilović je, zahvaljujući na nagradi, rekao da doći u Sremske Karlovce već znači biti nagrađen, a pogotovo znači pojaviti se kao laureat prestižne nagrade, i to na dan rođenja Branka Radičevića.
     
    Dedović je primetio da su Sremski Karlovci mesto „vrhunskog spoja srpstva i evropejstva, daleko jače i smislenije od današnjih pokušaja“, i da je Beograd „daleko iza dometa prestoničkih Sremskih Karlovaca po dubinama kulturnih i duhovnih vrednosti“.
     
    U svečanom programu predstavljene su dve nove, za ovu priliku štampane knjige pesama: „Melem-pesme“ Dubravke Milenković i „Miraz u zvijezdama“ Aleksandre Marilović. Učestvovao je Hor Karlovačke gimnazije sa repertoarom duhovnih i savremenih pesama. Dramski umetnici Vesna Čipčić, Boško Petrov, Sonja Mladenović i Verica Nikolić kazivali su antologijske Radičevićeve i pesme drugih velikih pesnika.
     
    U muzičkom delu, operska umetnica Agota Vitkai Kučera izvela je kompoziciju Stanojla Rajčića „Ribarčeta san“, na stihove Radičevića, a u pratnji pijaniste Davida Klema, dok je mlada ojkačka grupa „Momci Bukovice“ otpevala srpsku narodnu pesmu iz Dalmatinske Zagore.
     
    Program povodom 188 godina od rođenja Branka Radičevića biće nastavljen večeras u Kući Đure Jakšića u Skadarliji.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE