Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nestašica lekova ugrožava zdravlje pacijenata

    Predsednica Udruženja pacijenata „Zdravoskop – Klub zdravlje“ Zorica Marković istakla je na konferenciji za novinare da nestašica lekova već duže vreme pritiska na hiljade, ako ne i desetine hiljada pacijenata, zbog čega im je ozbiljno ugroženo zdravlje i život.
     
    „Ovaj problem ne sme da se odlaže, već mora sistemski i trajno da se reši“, ukazala je ona i navela da se udruženja zalažu za donošenje zakona o zaštiti prava pacijenata kojim bi se takvi problemi ubuduće izbegli.
     
    Predstavnici udruženja naveli su da je za nabavku lekova nadležan Republički zavod za zdravstveno osiguranje.
     
    „Pacijentima u Srbiji ugroženo je pravo na pristup lekovima, pravo poštovanja vremena pacijenta, pravo na sigurnost, kao i pravo da se izbegnu nepotrebne patnje i bol“, kazala je Zorica Marković.
     
    Jasminka Nikolić iz Udruženja za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa „Hronos“ istakla je da je zbog kašnjenja tendera za nabavku lekova, oko 300 pacijenata ostalo bez terapije ili su doze smanjene na minimum.
     
    Time je, kako je navela, efikasnost terapije stavljena pod znak pitanja, a životi pacijenata ugroženi.
     
    Nenad Petković iz udruženja „Q – Klub“ rekao je da određena grupa pacijenata obolelih od HIV-a nema adekvatan lek.
     
    „Ovi lekovi se ne mogu kupiti ni u jednoj apoteci u Srbiji jer nisu na pozitivnoj listi i zbog toga imamo situaciju da se od HIV-a umire“, kazao je Petković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE