Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svečano otvaranje izložbe „Kolekcija Trajković: Lična svita“ 5. aprila

    Izložba „Kolekcija Trajković: Lična svita“ biće svečano otvorena 5. aprila u Muzeju 25. maj.
     
    Ovom prilikom, dela iz privatne umetničke zbirke Daniela i Slavice Trajković biće predstavljena domaćoj javnosti. Na izložbi “Kolekcija Trajković: Lična svita” biće izložena dela važnih protagonista umetnosti druge polovine dvadesetog i prve decenije dvadeset prvog veka.
     
    Izložba će prikazati slike, objekte i skulpture velikog formata, kao i radove konceptualne umetnosti. Većina radova dugo nije izlagana u Beogradu a neka dela će biti prvi put predstavljena publici. Među radovima su i oni koji su specijalno urađeni za ovu izložbu. Zamisao vlasnika kolekcije je da se na izložbi, umesto hronološkog predstavljanja likovnih dela, umetnici i umetničke grupe predstave kroz tematske celine, a da postavka bude sastavljena od nekoliko manjih izložbi koje će predstaviti opuse pojedinih istaknutih autora, kao i pravce koji su obeležili istoriju moderne umetnosti u Srbiji.
     
    Među umetnicima čija će dela biti prikazana na izložbi su: Mrđan Bajić, Kosta Bogdanović, Radomir Damnjanović Damnjan, Uroš Đurić, Bora Iljovski, Đorđe Ivačković, Dragoš Kalajić, Katalin Ladik, Saša Marković Mikrob, Era Milivojević, Peđa Nešković, Petar Omčikus, Dušan Otašević, Neša Paripović, Mileta Prodanović, Miodrag B. Protić, Radomir Reljić, Balint Sombati, Raša Todosijević, Lazar Vozarević, ali i mnogi drugi umetici.
     
    Povodom izložbe objavljena je i istoimena knjiga za koju su tekstove napisali dr Ješa Denegri, dr Nikola Šuica, dr Johnatan Blackwood, dr Irina Subotić i pisac Bora Ćosić.
     
    Po prostoru koji je odabran za izložbu, po broju predstavljenih  dela, njihovom formatu kao i umetničkom značaju, izložba Kolekcija Trajković: Lična svita je najveća do sada  izložba neke privatne kolekcije u Beogradu u poslednjoj deceniji.
     
    U toku trajanja izložbe, od 5. do 26. aprila, biće upriličen niz događaja, među kojima su tribina o privatnom kolekcionarstvu i stručna vođenja.
     
    Formiranje Kolekcije Trajković, koja se danas ističe kao jedna od najvećih umetničkih zbirki u našoj zemlji u privatnom vlasništvu, počelo je pre dvadesetpet godina. Slavica i Daniel Trajković sakupili su brojna dela – preko stopedeset autora sa oko hiljadu likovnih dela – koja danas čine srž njihove zbirke. Kolekcija obuhvata likovna dela druge polovine dvadesetog veka i prvih deset godina dvadesetprvog veka – slike, skulpture, crteže, grafike, a osim radova u tradicionalnim umetničkim medijima, u zbirci su zastupljeni radovi radikalnih umetničkih praksi u formi fotografija, video i zvučnih zapisa i dr. Fondaciju Trajković vlasnici kolekcije osnovali su sa ciljem očuvanja likovnog stvaralaštva i širenja kulture i likovne umetnosti dvadesetog veka u Srbiji.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE