Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zdravstveni radnici: „Plate nisu promenjene već četiri godine“

    Medicinske sestre, lekari i predstavnici sindikata širom Srbije tvrde da im zarade u februaru nisu povećane za 40 odsto, kako je objavio RZS, piše Danas.
     
    Naime, posle teksta objavljenog u utorak u kojem se na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku navodi da su zarade u zdravstvu povećane za čak 40 odsto u februaru u odnosu na januar, na desetine lekara, medicinskih sestara, predstavnika sindikata širom Srbije javilo se da to demantuje.
     
    Kako kažu, „povećanje nisu osetili u poslednje četiri godine“.
     
    U RFZO za Danas ističu da nisu upoznati sa bilo kakvim povećanjem plata u zdravstvu. „Isti je koeficijent, ista cena rada“, tvrde u RFZO i napominju da nije bilo nikakvih isplata godišnjih nagrada.
     
    Većina onih koji su se javili tvrdi da poslednjih godina „nije videla ni pare više“ ili da je povećanja bilo, ali za „0,1 odsto“. Pojedini tvrde da su im plate veće nego pre, ali „nikako u toj meri“.
     
    Zaposleni u zdravstvu koji nisu osetili povećanje o kom je juče pisano (isključivo na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku), tvrde da ovakvi napisi nanose štetu njihovoj profesiji jer će pacijenti sada da misle kako oni primaju velike plate, u trenutku kada u zdravstvenim centrima kubure sa nedostatkom lekova i osnovne opreme.
     
    Međutim, u Republičkom zavodu za statistiku, na čijem sajtu su pronađeni podaci o prosečnim zaradama za sve oblasti i u januaru i u februaru, kažu da su podaci tačni, da nije tehnička greška i da razlog tolike razlike u januarskim i februarskim isplatama može da bude to što je deo institucija pojedine delove januarskih zarada isplatio pred Novu godinu, pa je zato januarski prosek manji od uobičajenog.
     
    „Možda taj mesec nije dobar za upoređivanje jer se dešava da pojedine institucije isplate deo zarade za januar i krajem decembra. To onda ne ulazi u januarski prosek i zato je on manji“, ističu u RZS.
     
    Jedan od razloga za povećanja, tvrde, mogao bi da bude i isplata godišnjih nagrada. Iz Ministarstva zdravlja kažu da nisu nadležni za plate, već da o tome brine Republički fond za zdravstveno osiguranje.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE