Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niske temperature prete kajsiji

    Kajsija je rado viđeno voće na okućnicama i proizvodnim zasadima u Vojvodini. Nažalost, ekstremno niske februarske temperature oštetile su veliki deo rodnih pupoljaka. Preostali, zdravi pupoljci kajsije sada su u punom cvetanju, pa su jutarnje temperature oko nule ponovo zabrinule proizvođače.

     
    Kajsija će u narednim danima ući u najosetljiviju fazu u vegetaciji, kada temperatura od tek nekoliko stepeni ispod nule može da pričini veliku štetu, upozorava predsednik Društva voćara Vojvodine Zoran Keserović
     
    „Sigurno da je najosetljiviji period precvetavanja. To je period kada se tek zametnu plodići, a kada je semeni pupoljak prepun vode i tada temperature od čak -1,2°C mogu naneti značajnije štete. Voćnjaci se mogu zaštititi zadimljavanjem ili orošavanjem voćnjaka“, kaže Keserović.
     
    Napretkom biotehnologije, na tržištu su se pojavili biljni antifrizi, koji mogu da umanje negativne efekte niskih temperatura. Mile Radisavljević iz firme ATP Irrigation kaže da je biljni antifriz ekološki proizvod i sastoji se od tri bakterije, koje podižu otpornost voća.
     
    „Pod njihovim dejstvom biljka povećava proizvodnju sopstvenih antifriz proteina i aminokiselina tako da sopstvenu otpornost na niske temperature podiže na viši nivo. Krajnji efekat je to da možemo sačuvati plantaže voća i kada su mrazevi – 4°C „, tvrdi Radisavljević.
     
    Veliki deo problema, koje zadaju niske temperature, može se rešiti odabirom prave lokacije za podizanje zasada kajsije. Zoran Keserović kaže da zasadi te voćne vrste nikako ne bi smeli biti u ravnici.
     
    „I ova godina je pokazala da svi oni zasadi koji su podignuti iznad 150 m su samo delimično izmrzli. Za razliku od njih u nizini su izmrzavanja bila čak i 100 odsto“, kaže Keserović.
     
    Niske temperature nisu jedina briga za odgajivače kajsije. Ako u narednim danima bude makar i malo kiše, cvetovi i mladi plodovi biće ugroženi gljivom monilijom, koja izaziva sušenje cvetova i grana i trulež plodova, tako da proizvođači moraju biti spremni da hemijskom zaštitom preduprede tu bolest.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE