Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Globalna temperatura raste za 3 °C narednih 40 godina

    Gotovo 10.000 klimatskih simulacija izvršeno je sa kučnih računara volontera širom sveta, sa ciljem da se ispita širi spektar mogućih klimatskih situacija u budućnosti, što će pomoći u razumevanju nepoznatosti o klimatskim sistemima.
     
    Studija se temelji na simulacijama koje koriste složeni atmosfersko-okeanski model. Prikaz fizičkih parametara varirao je tokom ponavljanja simulacija istog modela kako bi se reflektovale nepoznanice povezane s funkcionisanjem klimatskog sistema. Istraživači su tako želeli da ispitaju širi spektar mogućih budućih scenarija, koji će pomoći u razumevanju nepoznatosti o klimatskim sistemima.
     
    Naučnici kažu da se u planiranju priprema na uticaj klimatskih promena treba da se računa na rast temperature od 1,4 do tri stepena koja bi se mogla dogoditi do 2050. godine, čak i u slučaju umerenog scenarija o emisijama štetnih gasova.
     
    Prognoze su izvedene pomoću modela koji su tačno reprodukovali izmerene temperaturne promene u poslednjih 50 godina. Donji nivo rasta temperature sličan je rezultatima koji su navedeni u izveštaju Međunarodnog panela o klimatskim promenama iz 2007. godine, ali je gornji nivo nešto viši u odnosu na tu analizu.
     
    Ovakve studije pomažu u pripremama za efekte klimatskih promena, poput gradnje brana koje štite kopno od rasta nivoa mora ili prelaska na uzgajanje biljaka koje bolje podnose višu temperaturu odnosno sušu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE