Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stanković: „Zdravstveni sistem pred kolapsom“

    Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da firme duguju čak 840 mliona evra zdravstvu po osnovu neuplaćenog zdravstvenog osiguranja. On je u emisiji B92 „Puls nacije“ rekao da to zdravstveni sistem dovodi na ivicu normalnog funkcionisanja.
     
    Neuplaćivanje zdravstvenog osiguranja koje država i dalje ne sankcioniše u siromašnoj Srbiji, ozbiljno ugrožava rad zdravstvenog sistema, neke pacijente ostavlja bez lekova, bolnice bez potrebne opreme i normalnih uslova rada.
     
    „Mi imamo jednu od najvećih firmi u našoj zemlji koja se veoma često pominje kao uspešna, a ona od 1992. godine ne uplaćuje sredstva zdravstvenog osiguranja“, rekao je Stanković.
     
    On je dodao da je i Vlada donela odluku da za radnike PKB uplati troškove zdravstvenog osiguranja za period od 2009. do 2011. ali da „ni dinara nije uplaćeno republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, a ti ljudi su se lečili“.
     
    Dragan Delić, predsednik Zdravstvenog saveta Srbije je rekao da se moraju definisati paket osnovnih zdravstvenih usluga „što trenutno nije definisano u našem zdravstvenom sistemu“.
     
    „Ovde se govori da naš narod mora da zna da zdravstveni sistem nije besplatan, zdravstveni sistem svuda u svetu je skup iz mnogo razloga od sofisticiranog kadra koji radi u tom zdravstvu, do dijagnostičkih procedura i skupih lekova“ , rekao je Delić.
     
    Paja Momčilov, predsednik Odbora za zdravlje Skupštine Srbije predlaže da se uvedu dodatni načini finansiranja zdravstva.
     
    „Kao što je u Engleskoj i nekim drugim razvijenim zemljama gde se iz poreza obezbeđuju sredstva za vitalno funkcionisanje zdravstvenog sistema za osnovni paket zdravstvene usluge koji ima svaki građanin bio osiguran ili ne“, rekao je Momčilov.
     
    Ministar zdravlja je rekao da se hitno moraju menjati zakoni o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, a i Republički fond treba da bude reorganizovan i podređen Ministarstvu zdravlja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE