Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rod žitarica u Ukrajini iznad 45 miliona tona

    Ovogodišnji rod žitarica u Ukrajini biće značajno veći od domaćih potreba i iznosiće najmanje 45 miliona tona, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama po ozime useve, izjavio je danas vicepremijer te zemlje Valerij Horoškovski. 

    „Poljoprivrednici ne prognoziraju značajniji pad proizvodnje žita u ovoj godini, koja se procenjuje na 45-50 milona tona“, rekao je Horoškovski poslanicima ukrajinskog parlamenta, uz napomenu da je očekivan rod dovoljan i za domaće potrebe i za izvoz. 

    Godišnje potrebe Ukrajine, koja se ubraja u vodeće svetske izvoznike žitarica, su na nivou od 26 miliona tona, podseća agencija Rojters. 

    Procena Horoškovskog je nešto optimističnija od očekivanja ministarstva za agrarnu politiku, koje ovogodišnji rod žitarica prognozira na 42-50 miiona tona. 

    Rod žitarica analitičari procenjuju na 44-46 miliona tona prema rekordnih 56,7 miliona tona u 2011. godini.

    Slabiji rod od prošlogodišnjeg povezan je sa sušom koja je zahvatila bezmalo celu teritoriju Ukrjaine u vreme jesenje setve ozimih sorti pšenice. Slabiji izdanci su takođe nastradali zbog rekordno niskih temperatura u januaru i februaru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE