Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kazne i specijalistima za nepropisne recepte

    Posledice nepropisnog propisivanja lekova snosiće i lekari u klinikama, mnogi i ne razmišljaju o najracionalnijoj terapiji, kaže profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor RFZO
     
    „Lekari u domovima zdravlja se ne usmeravaju da propisuju samo najjeftinije lekove, nego se insistira da poštuju propisane stručne kriterijume koji obezbeđuju najefikasniju i najracionalniju potrošnju lekova. Pacijent kome je potreban i najskuplji lek, dobiće ga na recept, na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Ako je potrebno dobiće i sto kutija takvog leka. Međutim, nije pošteno da takav lek ne dobije i neko kome sleduje zato što je novac utrošen na nekorektan način, a onda leka ponestane za onoga kome treba.” Ovako direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje profesor dr Aleksandar Vuksanović reaguje na ogorčenje lekara iz domova zdravlja, kojima su inspektori naložili da zbog nepropisnog pisanja lekova na recept moraju da vrate sredstva RFZO iz svog džepa. Ovih dana inspektori RFZO su utvrdili da je 875 lekara u domovima zdravlja ne recept pisalo lekove mimo kriterijuma struke ili specijalnosti, pa su zato kažnjeni i iz svog džepa moraju da plate za lekove koji su izdali mimo propisa.

    – Nije reč o kažnjavanju, već je reč o meri kojom novac koji je nepravilno potrošen treba da se vrati osiguranicima. Stalno se zaboravlja da je novac kojim raspolaže RFZO novac svih nas. Svi mi smo zainteresovani da se naš novac koristi na najracionalniji način – naglašava direktor Vuksanović.
     
    Lekari iz domova zdravlja žale se da su se našli na udaru iako samo prepisuju naloge lekara specijalista iz sekundarnog i tercijarnog nivoa koji pacijente ne obaveste šta se izdaje na recept, a šta se plaća.
     
    – Nepravedno je da lekari u domovima zdravlja u potpunosti podnesu teret nepravilnog prepisivanja lekova. Mi smo u dogovoru s Lekarskom komorom izdali uputstvo po kome će posledice nepropisnog propisivanja lekova, pa i one finansijske, snositi i lekari u klinikama i bolnicama. Jer, među njima ima mnogo onih koji ne razmisle o najracionalnijoj terapiji – kaže dr Vuksanović.
     
    Na poziv jednog od čelnika sindikata u zdravstvu da lekari odbiju da plate ono što im je naloženo da vrate i da se tuže sa RFZO, dr Vuksanović kaže:
     
    – Ako vidimo da pojedini predstavnici struke rade protiv interesa naših osiguranika, tj. pacijenata, onda će oni morati da snose konsekvence, pa i da budu spremni na oduzimanje pečata. Moja poruka je vrlo jasna: štitićemo prava osiguranika i kada je reč o kvalitetnom lečenju i kada je reč o trošenju novca.
     
    Zaštitnik građana spreman da primi pritužbe lekara
     
    Građani imaju pravo na lečenje, a lekari da bi ih lečili određuju terapiju. Ne postoji nikakav zakonski osnov niti takav zakonski osnov sme postojati – da se lekaru normom ograniči koliko kojeg leka sme da propiše, ako je lek koji je prepisan određen za lečenje određene bolesti. Lekari ne smeju na taj način sebe sami da ograničavaju, niti iko ima pravo da to od njih traži, kaže za „Politiku”, zaštitnik građana Saša Janković.
     
    Ombudsman ističe da je spreman da primi pritužbe lekara iz domova zdravlja i da pokrene postupak u kome će biti utvrđeno da li je postupanjem bilo koje inspekcije, pa i inspekcije RFZO učinjeno nešto što je na štetu ne samo lekara, nego i pacijenata.
     
    – Ako je tačno da su kažnjeni zato što su propisivali lekove na recept pacijentima kojima su ti lekovi bili potrebni, staću iza ovih lekara. Međutim, ako su lekari pravili greške u propisivanju lekova, pa moraju da plaćaju to je druga stvar, jer onda je reč o zloupotrebi. Ne mogu da sudim unapred, ali zbog ove stvari, lekari treba da se obrate ombudsmanu, jer to može da bude ne samo kršenje prava lekara, već i suštinsko kršenje prava građana na lečenje, ako je istina da lekari imaju normu koju ne sme da prebace – kaže Saša Janković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE