Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Promovisana knjiga „Nušić u Jagodini“

    U okviru pratećeg programa 41. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih prestava Srbije „Dani komedije“, koji se održava od 20. do 27. marta u Jagodinji, večeras je u foajeu Kulturnog centra prestavljena knjiga „Nušić i Jagodina“ istoričara Ninoslava Stanojlovića.

    Reč je o izuzetno istorijski vrednoj i dragocenoj knjizi, sa mnogo nepoznatih detalja kako o Nušiću, koji je deo mladosti proveo u Jagodini, tako i o njegovom svetskom putniku Jovanči Miciću u „Putu oko sveta“ čiji je lik igralo 48 glumaca – od čiča Ilije Stanojevića do Milorada Mandića Mande.

    Knjiga ima oko 100 strana, sedam poglavlja i ilustrovana je brojnim fotografijama, faksimilima i dokumentima koji govore o malo poznatim detaljima iz života komediografa Nušića i njegovim vezama sa Jagodinom, izjavio je, na predstavljanju knjige, Stanojlović.

    Nušić je u Jagodini duže boravio krajem 1885. godine, u vreme primirja u srpsko-bugarskom ratu, kada je sedmi puk, u kome je Nušić bio kaplar, došao u Jagodinu da „kantonuje i da se reorganiše“. Poseban prostor je dat liku jagodinskog trgovca Milana Radovanovića koji je Nušiću poslužio kao prototip za lik legendarnog Jovanče Micića.

    Izdavač knjige je Festival „Dani komedije“, a recezent književnik Živorad Đorđević.
    Promociju prati i izložba slika i dokumenata pod nazivom „Nušić i Jagodina“, čiji su autori Stanojlović i Marija Vulić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE