Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro nova terapija za tuberkulozu

    Alijansa za tuberkulozu, globalna institucija koju su osnovale vlade nekoliko zemalja i neke fondacija (među kojima i Fondacija Bila i Melinde Gejts), otkrila je ovih dana da planira testiranje novog režima lečenja tuberkuloze, koji bi mogao da predstavlja prekretnicu u tretmanu ove bolesti.
     
    Nova kombinacija lekova i način lečenja bi mogli da budu od naročitog značaja za obolele od tuberkuloze otporne na više lekova (MDR-TB), kojih u svetu danas ima oko 650.000, prenosi AFP.
     
    Mel Spigelman, predsednik i izvršni direktor Alijanse, tvrdi da bi nova terapija mogla da bude dramatično kraća, jednostavnija, uspešnija pa i jeftinija od dosadašnje. Osim toga, njome bi se izbrisala razlika u tretmanu obične tuberkuloze i MDR-TB.
     
    Oboleli trenutno da bi se izlečili od obične tuberkuloze moraju da uzimaju lekove tokom šest meseci, a oni oboleli od MDR-TB prvo šest meseci svakodnevno primaju injekcije, a onda tokom narednih godinu i po dana, pa i duže, uzimaju najmanje tuce pilula dnevno.
     
    Mnogi oboleli prekidaju tu terapiju jer ne mogu da podnesu teške propratne efekte lečenja ili nisu dovoljno disciplinovani da bi ga priveli kraju.
     
    Novim režimom lečenja predviđeno je uzimanje medikamenata tokom samo četiri meseca i kod obične i kod MDR tuberkuloze, uz znatno manje troškove.
     
    Testiranje nove terapije će se obaviti na osam punktova u Južnoj Africi, Tanzaniji i Brazilu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE