Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) 60 godina hard diska

    Prošle godine smo proslavili 40 godina od nastanka prvog mikroprocesora i 30 godina od pojave prvog PC-a,  a ove obeležavamo šezdeseti rođendan prvog hard diska.
     
    Davne 1952. godine inženjeri i naučnici IBM-a su odlučili da ponude novo rešenje za čuvanje podataka i manipulaciju njima, koje je trebalo da zameni tadašnje računarske sisteme. Tako je nastao projekt pod nazivom RAMS (Random-access mass-storage), koji je iznedrio prvi hard disk u istoriji, IBM 350 Disk Storage Unit, kao deo IBM 305 RAMAC-a, prvog računara sa novim sistemom čuvanja podataka, bez kojeg danas ne bismo mogli zamisliti današnje PC-e i Macove.
     
    Prvi hard disk je zaista bio „čvrst“, obzirom da se najvećim delom sastojao od velikih metalnih ploča koje su omogućavale elektromagnetski zapis, a više je ličio na veliki radijator nego današnji HD.
     
    Kako biste lakše razumeli i stvorili sliku kako je taj račuar nekad izgledao, treba da znate da je kompanijama jednim kamionom isporučivan taj računar, a drugim hard disk. Tih godina IBM je izbacio i video snimak kako bi predstavio svoju novu tehnologiju. 
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE