Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslodavci se predomislili oko minimalne cene rada

    Unija poslodavaca Srbije se predomislila i smatra da je minimalna cena rada od 115 dinara neto po radnom satu previsoka, da bi to opteretilo privredu i da bi dovelo do toga da veći broj privrednika ne bi bio u mogućnosti da zarade isplalćuje redovno.
     
    Predstavnik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Dragoljub Rajić je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da Unija poslodavaca smatra da minimalna cena radnog sata nikako ne bi trebalo da bude viša od 110 dinara i da će u tom cilju danas biti održan sastanak na kome bi se sačinile neophodne analize.
     
    Socijalno ekonomski savet, koji čine sociijalni partneri – predstavnici vlade, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije, saglasila se ranije da se dosadašnji iznos minimalne cene rada od 102 dinara zadrži do aprila, a da se od 1. aprila primenjuje minimalna cena uvećana za 13 dinara. Rajić, međutim, tvrdi da to nije moguće, jer, kako je kazao, u privredi tog novca nema.
     
    „Ako se ostane pri tom iznosu povećanja mnoga preduzeća će produžiti kašnjenja u isplatama zarada… Trenutno svega 18, 2 odsto preduzeća isplaćuje redovno zarade, a svako povećanje značilo bi nova opterećenja“, kazao je Rajić.
     
    On priznaje da su u Srbiji zarade niske, ali je dodao da bi povećanje zapravo značilo podelu nezarađenog. „Mi ćemo samo povećati gubitke i staviti ljude pred izbor da li da zatvore firme ili smanje broj zaposlenih“, kazao je Rajić.
     
    On smatra da bi minimalna cena rada mogla biti povećana za isnoz inflacije ili malo iznad toga, ali ne i za 12,5 odsto. Ne sada kada se beleži pad prometa u privredi i kada nema odakle da se ta suma isplati…“, kazao je on.
     
    Prema Rajićevim rečima, realno bi bilo da minimalna cena neto radnog sata iznosi maksimalno 110 dinara. Rajić je kazao da bi možda u drugoj polovini godine moglo da se razgovara o eventualnim korekcijama. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE