Zdrave i skupe „zelene tezge“

Petnaestak tezgi na pančevačkoj pijaci upadljivo se razlikuje od ostalih: jarkozelene su boje i ukrašene kovanim gvožđem. Kupcima koji previde natpis na keceljama prodavaca, koji ih upozorava da se ovde prodaje specijalna roba, neće promaći velika tabla na kojoj piše: „Samo ovde možete kupiti povrće iz kontrolisane proizvodnje“. Iako je na njima zeleniš, po pravilu, malo skuplji nego na ostalim tezgama pijace, niko se ne buni. Ovde je više stalnih mušterija no drugde i sve što se iznese uglavnom ne dočeka podne.
 
Sve je počelo pre tri godine, kada su stručnjaci pančevačkog Instituta „Tamiš“ predložili gradskoj upravi da finansira projekat koji će biti dobar primer svima koji se bave povrtarstvom. Za početak dogovoreno je da se odabere 20 najboljih povrtara iz Glogonja i Banatskog Brestovca. Uz njihov pristanak eksperti Instituta počeli su kontrolu celokupne proizvodnje i savetovanje izabranih kako proizvoditi kvalitetno.
 
Najdelikatniji deo projekta usledio je kada je počelo nenajavljeno uzimanje uzoraka sa „zelenih tezgi“ na glavnoj pančevačkoj zelenoj pijaci i njihova analiza u ovlašćenim laboratorijama. Maja Sudimac iz Instituta „Tamiš“, koja je od početka deo savetodavnog tima, kaže da je prošle godine, na primer, urađeno stotinu laboratorijskih analiza na pesticide i nijedan nije bio pozitivan. Doduše, kaže naša sagovornica, dva domaćinstva isključena su iz programa, ali ne zbog felerične proizvodnje, već zato što su pokušali prodaju svojih proizvoda van Pančeva, zloupotrebivši pri tome potvrde o kontroli svojih proizvoda.
 
Inženjer Nikola Škrbić kaže da se prilikom kontrole povrća primenjuju evropski i svetski standardi, sažeti u standardu „Global GAP“.
 
Iako su proizvođači i preprodavci sa pančevačke pijace u početku kolege sa „zelenih tezgi“ gledali s podozrenjem, uz pomalo ogovaranja, svaki je dobar primer „zarazan“, pa su sada mnogi od njih zainteresovani da se priključe programu kontrolisane proizvodnje povrća. Nikola Škrbić i Maja Sudimac kažu da će projektu ove godine prići od 15 do 20 novih proizvođača, iz svih preostalih sela na teritoriji grada Pančeva, a kako se dobar glas daleko čuje, pod okrilje projekta ulazi i 20 proizvođača iz opštine Kovačica. Nažalost, primer je još uvek usamljen i ne primenjuje se nigde izvan dela južnog Banata, tvrde „Politikini“ sagovornici.
 
– Potrebno je vreme da naši proizvođači shvate da je nužno u povrtarstvu, i ne samo njemu, držati se strogih međunarodnih standarda. Ovo je jedan od načina da shvate da je uspostavljanje visokih standarda nužno i da njihovom primenom bivaju nagrađeni – kaže Nikola Škrbić.
 
Stručnjaci Instituta „Tamiš“ kažu da se za ulazak u projekat „kontrolisane proizvodnje i prodaje“ interesuju već voćari, proizvođači pečuraka i meda. Institut „Tamiš“, vele, može da se prihvati i tog posla, potrebno je samo naći onog ko hoće i može da plati skupe laboratorijske analize.
 
Proteklog vikenda podršku projektu „kontrolisane proizvodnje“ neočekivano je pružilo pančevačko JKP „Zelenilo“ koje gazduje pijacama. Obećalo je svakom novom učesniku u poduhvatu, ako uz to registruje poljoprivredno gazdinstvo – četiri meseca besplatnu pijačnu tezgu.
 

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE