Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministar najavio pomoć za kulturne projekte u Valjevu

    Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković potpisao je u Valjevu sa predstavnicima kulturnih institucija toga grada ugovore o finansiranju projekata iz oblasti kulture vredne 3,8 miliona dinara.
     
    Reč je o projektima Narodnog muzeja u Valjevu „Putevima Nenadovića, od Brankovine, kule Nenadovića do Narodnog muzeja“, publikaciji „Muzeji, menadžment i turizam“, Istorijskog arhiva o digitalizaciji 50 crkvenih knjiga sa teritorije grada i Narodne biblioteke o digitalizaciji starih i vrednih knjiga iz 19. veka, na više od 50.000 stranica.
     
    Ministar Marković je rekao da će i ove godine Ministarstvo finansirati nekoliko projekata iz oblasti kulture u Valjevu sa više od 11 miliona dinara.
     
    „Cilj nam je da skromna sredstva kojima raspolažemo što bolje iskoristimo, da novac za dobro pripremljene projekte bude u što kraćem roku dostupan korisnicima kako ne bi gubio na vrednosti“, rekao je Marković.
     
    Ministar kulture je naglasio da će se kontrolisati utrošak novca, jer ima primera da se novac odobri, ali da se koristi za druge namene, pa se korisnici ponovo javljaju za sredstva za iste projekte. Marković je posebno ukazao na značaj očuvanja kulturnog nasleđa za buduće generacije, čak i putem digitalizacije i povezivanja svih kulturnih institucija, uključujući i manastir Hilandar, kako bi sve to bilo dostupno građanima u zemlji i inostranstvu. Prema njegovim rečima, nakon višemešečne javne rasprave, urađena je Strategija razvoja kulture u Srbiji, ali njeno usvajanje će sačekati novu vladu i skupštinu.
     
    Marković je sa predstavnicima grada Valjeva posetio i Kulu Nenadovića, jedan od retkih sačuvanih portifikacijskih objekata iz Prvog srpskog ustanka, sagrađenu još 1813. godine. Kulu je sagradio vojvoda Jakov Nenadović, ministar unutrašnjih poslova ustaničke Srbije. Kula je posle kraha Prvog srpskog ustanka, bila pod turskom upravom, da bi na početku Drugog srpskog ustanka bila centar turske odbrane Valjeva. Zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture, grada Valjeva i radu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture tog grada, kula je skoro u potpunosti restaurirana, a ministar Marković je obećao da će Ministarstvo kulture izdvojiti deo nedostajućih sredstava za kompletan završetak svih radova na ovom objektu. Kula Nenadovića je dobila stalnu postavku važnih dokumanta za njenu istoriju i sutra će biti svečano otvorena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE