Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Inđija: Ne koristi se mamograf zbog nedostatka stručnog kadra

    Četiri godine od nabavke, skupoceni mamograf za rano otkrivanja raka dojke još nije ušao u upotrebu zbog nemogućnosti postizanja dogovora lokalne samouprave i Doma zdravlja „Dr Milorad – Mika Pavlović“ oko plaćanja lekara osposobljenog za očitavanje nalaza. Zato su žene rešile da se obrate ministru zdravlja Zoranu Stankoviću, tražeći njegovu pomoć.
     
    – Sramota je, najblaže rečeno – ogorčena je Slavica Rodić iz Foruma žena u Inđiji. Tolike godine aparat stoji kao ukras u Domu zdravlja, potpuno neiskorišćen.
     
    U prisustvu čelnika lokalne samouprave, mamograf je još 2008. godine predstavljen kao velika pomoć u lečenju. Odmah je porastao i rejting Domu zdravlja, uz isticanje da je reč o jedinom takvom aparatu u zdravstvenim ustanovama sremskih opština. Mamografu se obradovalo hiljade žena, ne samo u Inđiji već i susednim opštinama Stara Pazova, Pećinci, Ruma i Irig.
     
    – Tražimo od ministra da razreši problem plaćanja lekara. Pregled mamografom na Institutu Sremska Kamenica, nama najbližoj ustanovi, zakazuje se za šest i više meseci. Mnoge žene, nažalost, nisu dočekale taj prvi pregled – podseća Rodić, ukazujući na podršku velikog broja žena ovoj peticiji.
     
    Tačan broj obolelih žena od raka dojke u Inđiji i celom Sremu niko od zdravstvenih radnika nije spreman da potvrdi. Zabrinjava svakodnevni porast obolelih.
     
    – Mamografski pregledi su jedini pouzdani u otkrivanju malignih ili benignih promena na dojci – ukazuje dr Vasa Petrović, direktor Doma zadravlja „Dr Mika Pavlović“. – Nažalost, besparica i nedostak sopstvenih sredstava, odlaže zapošljavanje osposobljenog lekara, a samim tim i početak rada mamografa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE