Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ima li Srbija koristi od svojih ekonomskih diplomata?

    Godinu i po dana od kada je Srbija u lov na investitore širom sveta poslala 27 ekonomskih diplomata, čak sedam iza sebe nema nijedan konkretan rezultat. Država iz budžeta samo za njihove plate troši preko milion i po evra godišnje.

    Izveštaji o radu, u koje je Blic imao uvid, pokazuju da pojedini ekonomski atašei 2.600 evra, zarade organizujući svega desetak sastanaka mesečno, i to bez vidljivih rezultata.

    Prema izveštaju Ministarstva ekonomije, za razliku od ostalih kolega, ekonomske diplomate u Moskvi, Pekingu, Sarajevu, Zagrebu, Torontu, Kijevu i Pragu, ne mogu da se pohvale nekom konkretnom investicijom koju su obezbedili ili omogućili.

    Iako je to reklo bi se loš rezultat, ministar ekonomije Nebojše Ćirić međutim kaže da učinke nije moguće u svim slučajevima porediti jer uloga ekonomskih diplomata nije u svim gradovima ista.

    Izveštaj o rezultatima rada ekonomskih diplomata, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja trebalo bi da dostavi Vladi Srbije u naredne dve nedelje.

    "U oktobru je bilo punih godinu dana ali smo odlučili da sačekamo kraj godine da podvučemo crtu. Moja ideja je da se napravi jedan sveobuhvatni izveštaj, koji bi trebalo da predstavi rezultate čitave mreže ekonomskih savetnika ali i pojedinačni učinak. Analiza koju budemo uradili pokazaće gde treba staviti najveći fokus. Ukoliko se utvrdi da prisustvo ekonomskog ambasadora u određenoj zemlji nema nekog efekta, onda će se preispitati potreba za njihovim angažovanjem", kaže Ćirić.

    On objašnjava da opis posla ekonomskog savetnika u Pekingu, Berlinu ili Makedoniji nije isti. Kao uspeh privrednih amabasadora navodi se aktivno uključivanje u proširenje posla nemačkog Drekslera i Leonea, zatim u investicije Falkea u Leskovcu.

     

    Njihova zasluga je i investicija italijanskog investitora Margariteli koji je u Kosjeriću sklopio posao sa Interkopom, a samo u prvoj fazi najavljeno je ulaganje od šest miliona evra. Plus za diplomate je i investicija Jure u Rači i Nišu jer je taj aranžman pogurao i ekonomski savetnik u Slovačkoj, gde Korejci imaju glavno sedište za Evropu.

     

    Ekonomske diplomate poslate su u Moskvu, Berlin, Minhen, Štutgart, Milano, Atinu, Peking, Pariz, Čikago, Ljubljanu, London, Sarajevo, Zagreb, Skolje, Brisel, Toronto, Tokio, Kijev, Budimpeštu, Bukurešt, Sofiju, Itsanbul, Bratislavu, Beč, Podgoricu i Prag. Godišnje se za njihove plate izdvaja 1.560.000 evra, a za troškove stanovanja 27 diplomata izdvaja se više od 300.000 evra.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE