Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ponuda može da snizi cenu žitarica

    Globalne cene žita verovatno će biti pod pritiskom u drugom kvartalu, zbog povećanja roda u vodećim zemljama po proizvodnji i izvozu, kao i obilnih zaliha, navodi Abdolreza Abasian, viši ekonomista Organizacije Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu, FAO.


    Vrednosti najaktivnijih žitarica, pšenice, kukuruza i soje, na čikaškoj berzi trenutno su oko 6.5, 6.6, i 13.3 dolara za bušel (25.4 kg) respektivno, što je mnogo manje od rekordnih vrednosti iz 2011. godine, 8.9325, 7,9975 i 14.55 dolara za bušel.

    Svetski rod pšenice dostigao je rekord od 700 miliona tona u 2011. godini, a prema prvim procenama FAO za 2012., proizvodnja bi ove godine mogla da opadne za 1.4%, uz predpostavku povratka na prosečne prinose iz perioda prošlogodišnjeg rekorda, rekao jeAbbassian. Čak i uz ovaj pad, velike globalne zalihe mogu da zadovolje uvoznu tražnju, naglasio je.

    Prema procenama FAO za čitavu trgovinsku 2011/12 godinu, 32.4% zaliha pšenice biće iskorišćeno, znatno više od desetogodišnjeg proseka. Abasian navodi da je prošle godine bila velika tražnja za pšenicom za ishranu životinja, zbog visokih cena kukuruza, ali pritisak će verovatno popustiti ove godine jer se očekuje oporavak roda kukuruza. SAD, najveći svetski izvoznik ove žitarice, planira setvu na rekordnoj površini koja će, uz povoljne vremenske uslove, povećati rod.

    On, takođe, navodi primer Ukrajine, rekavši da se proizvođači mogu odlučiti na povećanu prolećnu setvu kukuruza, očekujući veću izvoznu tražnju zbog pada proizvodnje u Južnoj Americi.

    Znatan rast ukrajinskog roda i izvoza analitičari navode kao najvažniji faktor kretanja cena u poslednjih šest meseci.

    Očekuje se da će do kraja trgovinske 2011/12 Ukrajina duplirati izvoz kukuruza, na 14 miliona tona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE